Werkcompetenties ontdekken tijdens MAP-training
Nederland viert de zomer, maar nieuwkomers grijpen deze periode aan om hun kennis van de Nederlandse werkcultuur eigen te maken. Tijdens de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP), deelde Paul van Riesen, trainer bij Vluchteling aan Zet zijn inzichten over het ontdekken van werkcompetenties. Een verslag.
Nederland viert de zomer, maar nieuwkomers grijpen deze periode aan om hun kennis van de Nederlandse werkcultuur eigen te maken. Tijdens de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP), deelde Paul van Riesen, trainer bij Vluchteling aan Zet zijn inzichten over het ontdekken van werkcompetenties. Een verslag.
De MAP, is een training van 8 dagdelen bedoeld voor Inburgeringsplichtigen die de B1- en Z-route volgen. Dit onderdeel, gericht op het ontdekken van werkcompetenties en ervaringen, was een eye-opener voor velen. De cursisten vanuit de Limburgse MER gemeenten (Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen), hebben aanvankelijk moeite met het begrijpen van het verschil tussen werkervaring en competenties. “Het grappige is dat iedere cursist zegt dat ‘loyaal’ en ‘flexibel’ belangrijke competenties zijn voor het krijgen van een baan”, vertelt Paul. “Uiteraard is elke competentie waardevol, maar niet in elke situatie. Als je heel erg flexibel bent, kan het ook een nadeel zijn voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Hetzelfde geldt voor de competenties ‘nauwkeurig’ en ‘secuur.”
Hoezo fijne werkplek?
Cursisten kijken Paul vragend aan, want veel statushouders zijn in de veronderstelling dat ze overal ‘ja’ op moeten zeggen. Paul: “Als je in de productie wilt werken, maar je bent niet secuur, je houdt niet van repeterend werk en je bent niet sociaal, dan is de productie geen fijne werkplek voor jou.” Hoezo fijne werkplek? Het gaat om geld verdienen, menen enkele cursisten. Paul legt uit dat het in Nederland anders gaat. “Als je het naar je zin hebt op je werk, dan ben je productiever wat ook goed is voor je gezondheid. Daarom kies je werk dat bij je past.”
Tijdens de MAP-training komen dit soort situaties aan het licht. Dit toont aan dat er een misverstand bestaat over wat competenties werkelijk zijn en hoe ze kunnen worden ingezet. “Hoewel de verschillende perspectieven op werk een vreemde ervaring waren, was het prachtig om de reacties van de cursisten te observeren”, glimlacht Paul.
Doelgericht solliciteren
Paul benadrukt het belang van doelgericht solliciteren en het begrijpen van de specifieke competenties die nodig zijn voor een bepaalde functie. “Als je straks gaat solliciteren, doe je dat doelgericht op een baan die jij graag wil. Dan benoem je tijdens je sollicitatie de vaardigheden en competenties die nodig zijn om de baan goed uit te voeren.”
Om dit te illustreren, geeft Paul een sprekend voorbeeld. “Als je badmeester wil worden, welke vaardigheden en welke karaktereigenschappen heb je nodig?” Het blijft stil in de klas. Paul legt de cursisten na een minuut bedenktijd uit dat een badmeester zwemdiploma’s nodig heeft en als karaktereigenschappen sociaal en oplettend moet zijn. Op deze manier nadenken over werk, is nieuw voor de cursisten. Maar bij de meesten is het kwartje gevallen. Paul gaat ook in op de competenties, vaardigheden en werkcultuur in diverse sectoren, zoals de bouw, logistiek en zorg.
CV maken
De deelnemers krijgen de opdracht om na te denken over de competenties die nodig zijn voor verschillende beroepen en om een CV te maken. Paul legt uit dat een CV het paspoort is voor je werk. “Daarin staat wat je vaardigheden, competenties, opleidingen en werkervaring zijn.”
De pittige training was een succes. Deelnemers uit verschillende landen met diverse culturele achtergronden hebben hun kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt zichtbaar vergroot. Tijd voor het volgende onderdeel: het belang van het opbouwen van een netwerk.
Bekijk het trainingsaanbod
Meer weten over het trainingen voor inburgeringsplichtigen van Vluchteling aan Zet? Druk op onderstaande knop.