Hoe statushouders hun carrière in Nederland vormgeven
De laatste dag van de Module Arbeidsmarkt en Participatie (acht dagdelen en 40 uur werkstage) was inspirerend. Statushouders deelden hun ervaringen en toekomstplannen. Trainers Paul en Boghos kijken terug op een dag vol toekomstplannen.
De MAP-training is intensief, maar nieuwkomers kregen een goede indruk van hoe het werkt in Nederland. Daardoor hebben ze een stevige basis om hun carrière in Nederland te starten. Op dag 8 van de MAP presenteren deelnemers hun ervaringen van de werkstages, de banen die ze hebben aangeboden. En hun dromen.
Twee dames zijn gestart bij Van der Valk en hebben daar een vaste baan gekregen. Bij McDonald’s in Echt, waar negen mensen werkstage hebben gelopen, gaat ruim de helft aan de slag. Deze succesverhalen illustreren de impact van het MAP-programma en de kansen die het biedt aan statushouders om duurzaam te integreren in de Nederlandse arbeidsmarkt.
Trouw blijven aan dromen
Tijdens de presentaties deelden de cursisten niet alleen hun huidige ervaringen, maar ook hun toekomstige ambities. Een dame, die eerder bij Terabyte en Remarkt heeft gewerkt, wil graag in de zorg werken, ondanks dat ze een baan aangeboden kreeg bij de gemeente. Haar verhaal onderstreept het belang van persoonlijke ambities. Ze zoekt niet zomaar een baan, maar een opstap naar haar droombaan. Het is prachtig om te zien: ze werkt hard, verdient een baan, maar blijft trouw aan haar dromen.
Uitdagingen en leerervaringen
Hoewel er veel succesverhalen zijn, kwamen er ook uitdagingen aan het licht. Sommige deelnemers pasten niet binnen hun teams of kwamen niet opdagen. Dat leidde tot pittige gesprekken en reflectie. Deze momenten werden echter omgezet in leerervaringen, waarbij de deelnemers de kans kregen om te groeien en zich verder te ontwikkelen.
Samenwerking met werkgevers
De samenwerking met werkgevers zoals McDonald’s, Van der Valk en IW Nederland was cruciaal voor het succes van het programma. IW Nederland was zelfs aanwezig om naar de pitches van de deelnemers te luisteren. Hierdoor konden enkele deelnemers een meeloopdag ervaren en kennis maken met de elektro- en installatietechniek.
Positieve stap richting zelfredzaamheid
Het was een super afsluiting van het MAP-traject waar we met veel plezier op terugkijken. Dankzij samenwerking tussen de MER- gemeenten, werkgevers en Vluchteling aan Zet hebben deze statushouders een positieve stap gezet richting zelfredzaamheid in de Nederlandse samenleving.
Als Vluchteling aan Zet zijn we trots op de gemeente, werkgevers en statushouders. Samen zijn we #AanZet