Hoe banencarrousel statushouders enthousiast maakt voor de arbeidsmarkt

Eerlijk is eerlijk, het doet pijn als de media berichten over overlastgevende asielzoekers. Hoewel het gaat om een kleine groep raddraaiers, zet die wel de toon in de discussie over nieuwkomers. Bij Vluchteling aan Zet laten we zien dat het anders kan. Dat een grote groep nieuwkomers van hun leven wél een succes wil maken.

Vorige week hebben we met twee bussen statushouders vier bedrijven bezocht. Deze bedrijfsbezoeken – het banencarrousel – zijn onderdeel van de Module Arbeidsmarkt Participatie (MAP). Statushouders krijgen tijdens deze intensieve training les over werkgewoontes, omgaan op de werkvloer en rechten en plichten. Daarna volgt een kennismaking met bedrijven en kiezen ze vervolgens bij welk bedrijf ze 40 uur praktijkstage willen lopen.

Aldi distributiecentrum in Roermond, Laurentius Ziekenhuis in Roermond, scheepsbouwer RVS Ararat in Maasbracht en Theaterhotel Van der Valk in Roermond ontvangen de statushouders met open armen. Ze maken kennis met de grote verscheidenheid aan werkzaamheden binnen de bedrijven. Wat statushouders het meeste opvalt is hoe alle processen op elkaar zijn afgestemd en de rol van automatisering daarin. Dat is een heel verschil met hun eigen land. 

Van der Valk

Van der Valk is bijvoorbeeld een stad binnen een stad. Er is veel meer te doen dan hotelkamers schoonmaken en horeca-werkzaamheden, maar ook een technische dienst, evenementorganisatie, inkoop, marketing, een ict-afdeling en nog veel meer. Heel fijn is dat je bij Van der Valk ook kunt werken als je de Nederlandse taal nog niet zo machtig bent. Dat leer je daar en met Engels kan je ook uit de voeten. De doorgroeimogelijkheden zijn enorm.

Aldi Distributiecentrum

Bij het distributiecentrum van Aldi in Roermond verbazen de statushouders zich over de souplesse van het in- en uitladen van de vrachtwagens. Die bevoorraden filialen in de regio soms wel meerdere malen per dag. De deelnemers krijgen uitleg van en inzicht in de complete logistieke keten in het distributiecentrum van Aldi. “Dit gaat heel anders dan in mijn land”, merkt een statushouder op. “Daar komen goederen in een muffe loods terecht. De volgende dag of later vinden ze hun weg naar de winkel. Dat wordt daar ter plekke bepaald”. Interessant zijn ook de ploegendiensten en de uitleg van het bijbehorende salaris. Voor sommigen is het bijzonder om te ontdekken dat er ook vrouwen tussen de orderpickers zijn.

Laurentius Ziekenhuis

Bij Laurentius Ziekenhuis krijgen statushouders te horen hoe belangrijk elk onderdeel is voor de complete organisatie. Legt de facilitaire dienst ( die bestaat uit schoonmaak, technische dienst, repro, onderhoudsdienst) het werk neer, kan het ziekenhuis nog een dag doordraaien. Als een staking langer duurt, dan moet het ziekenhuis dicht. Alle onderdelen van het ziekenhuis hebben elkaar nodig. Deelnemers horen dat een werkdag op de facilitaire dienst 5,5 uur duurt. “Zo blijft iedereen scherp. Dit is extra belangrijk voor het werk in een ziekenhuis”, zegt een medewerker. “Maar je krijgt wel acht uur betaald.” Dat vinden deelnemers vreemd: “Als je in ons land niet werkt, krijg je geen geld”, geven sommigen aan. Om de reden duidelijk te maken, krijgen statushouders volgende week voorlichting over regelingen, cao’s en arbeidsvoorwaarden. Een medewerker schoonmaak benadrukt: “Na 5,5 uur werken ben je echt erg moe. In een ziekenhuis moet je alert blijven. Daarom hebben we deze regeling.”

RVS Ararat

Bij RVS Ararat wordt deelnemers direct verteld: als jullie willen, mogen jullie hier komen werken. Wij leren jullie het vak. “Kan ook ik hier aan de slag?”, vraagt een vrouw. “Zeker,” krijgt ze als antwoord. “Zie je die jacht daar? Geschilderd door een vrouwelijke collega. Ook zij kunnen lassen, schilderen en elektricien zijn. Het werk kan door iedereen worden gedaan. Als je maar wilt leren hoe het moet.” De groep statushouders is zeer onder de indruk van de veelzijdigheid van de maritieme sector; de manier van werken, dat fouten maken mag en dat leren wordt gestimuleerd. De vaardigheden die je daar leert, kan je in bijna elke sector gebruiken. Dat leidde tot veel vragen en enthousiasme. Deze groepen aan de MAP-training zijn gemotiveerd voor hun volgende stap: de praktijkstage.

Informatie over de trainingen van Vluchteling aan Zet

Vluchteling aan Zet biedt diverse trainingen die statushouders ondersteunen in een duurzame integratie in hun nieuwe thuisland. Informatie hierover vindt u op de trainingspagina.

Contacteer ons

Vrijblijvend kennismaken met Vluchteling aan Zet?
Vul het formulier in en we nemen contact met u op.

Translate »