Van Eritrea naar Echt-Susteren: Selemawit’s reis naar de Nederlandse arbeidsmarkt

In sommige delen van de wereld zijn cultuur en omgangsvormen zo anders, dat het heel veel doorzettingsvermogen kost om hier te aarden. De Eritrese Selemawit Mehari Ghelemariam kan daar over meepraten.  

Ze spreekt goed Nederlands maar had moeite om zich aan te passen aan de Nederlandse werkcultuur. En dan het omgaan met mobiele apps voor het werkrooster, aanvragen van vakantie of ziekmelding. In Eritrea gaat het allemaal heel anders.  

Het onbekende maakte haar zenuwachtig en gestrest. Toch ziet Twan Crombach, bedrijfsleider bij Plus Crombach Susteren, potentie in de Eritrese werkstagiaire. Ze is een spontane vrouw, werkt netjes en wil graag leren.  

Intensieve ondersteuning

Selemawit heeft alleen een duwtje in de rug nodig. Svetlana Kluter, klantmanager bij de gemeente Echt-Susteren, heeft Roua Aljanabi, jobcoach bij Vluchteling aan Zet, benaderd voor ondersteuning van Selemawit. “Samen met Stephanie Kauwenberg van WSP Midden Limburg heb ik Selemawit tijdens haar werkervaringsstage bij Plus Crombach Susteren ondersteund”, vertelt Roua die zelf uit Irak komt. “Ik heb haar uitgelegd hoe het in Nederland werkt. Ook heb ik haar bewust gemaakt van haar verantwoordelijkheden en haar daarbij intensief ondersteund.”  

Selemawit (rechts) met haar leidinggevende Bibi bij Plus Crombach

Jaarcontract

De begeleiding van Roua heeft een positieve uitwerking op Selemawit en ze past zich steeds beter aan. Twan Crombach heeft haar een jaarcontract als supermarktmedewerkster aangeboden. Maar dat is nog niet alles; de werktijden van Selemawit heeft Twan Crombach zoveel mogelijk aangepast aan haar levensritme. “Daardoor hoeft Selemawit minimaal gebruik te maken van de kostbare buitenschoolse opvang van haar kind”, geeft Roua als voorbeeld.  

Jobcoaching

Selemawit wil graag doorgroeien als kassamedewerkster. Om dat te realiseren en haar zelfvertrouwen te vergroten, krijgt ze nog een half jaar jobcoaching van Vluchteling aan Zet. Met een optie voor een halfjaar verlenging indien nodig. “Selemawit is leergierig, sociaal en staat open voor nieuwe dingen”, zegt Roua. “Ik weet zeker dat het gaat lukken om haar dromen te realiseren.”  

Selemawit, Vluchteling aan Zet, gemeente Echt-Susteren, WSP Limburg, en Plus Crombach zijn trots op jou. Selemawit, jij bent #AanZet 

Enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »