Statushouder Khamal bloeit op bij Intratuin

Khamal Sido vluchtte enkele jaren geleden vanuit Syrië naar Nederland. Als alleenstaande vader van twee dochters van 6 en 13 jaar, zette hij zich volledig in om voor hen te zorgen. Maar Khamal wilde meer. Hij wilde na een paar jaar volledig uit de running te zijn geweest graag weer werken met als doel een toekomst opbouwen voor zichzelf en zijn kinderen. Via Vluchteling aan Zet en de gemeente Tilburg kreeg hij de kans om stage te lopen bij Intratuin. Een kans die hij met beide handen aangreep.

Khamal is een echte plantenvirtuoos. Hij weet ontzettend veel over planten en werken in de agrarische sector is echt zijn roeping. Toen hij de mogelijkheid kreeg om bij Intratuin stage te lopen, twijfelde hij dan ook geen moment. Sinds een kleine maand is hij daar nu aan de slag en het bevalt hem uitstekend. “Ik voel me hier als een vis in het water”, vertelt Khamal enthousiast. “Ik kan eindelijk weer doen waar ik goed in ben en wat ik het liefste doe. Dat is met planten bezig zijn en klanten blij maken met iets moois. Een boom begint ook met een zaadje. Zonder boom hebben we geen schaduw en dadels in de woestijn.”

Taalontwikkeling en werkinstelling maken indruk

Khamal’s manager bij Intratuin, André van Dongen, is onder de indruk van zijn nieuwe stagiair. Niet alleen vanwege zijn kennis van planten, maar ook door zijn toewijding om Nederlands te leren en zijn ijzersterke werkinstelling. “Khamal’s Nederlands gaat met sprongen vooruit”, aldus André. “Hij communiceert op de werkvloer alleen maar in het Nederlands en doet enorm zijn best. Daarnaast ziet hij het werk liggen en pakt hij alles voortvarend aan. Soms werkt hij zelfs té hard naar de zin van sommige collega’s. Maar dat is alleen maar een compliment.”

Trajectbegeleiding Vluchteling aan Zet en gemeente onmisbaar

De stage van Khamal bij Intratuin is onderdeel van de trajectbegeleiding van Vluchteling aan Zet. “Wij bieden statushouders zoals Khamal ondersteuning bij het vinden van werk,  jobcoaching op de werkvloer, het volgen van opleidingen en het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland”, vertelt Paul van Riesen, die Khamal’s trajectbegeleider vanuit Vluchteling aan Zet is. “We staan Khamal bij met raad en daad, zoals hulp bij het regelen van kinderopvang om zijn werkuren te kunnen uitbreiden.​​ Het succes van nieuwkomers wordt mede bepaald door intensieve begeleiding.”

Ook de gemeente Tilburg speelt een belangrijke rol. Zij selecteren statushouders zoals Khamal en matchen hen via Vluchteling aan Zet aan werkgevers die een kans willen bieden, zoals Intratuin.

Op weg naar een zonnige toekomst

Khamal heeft nog tot juni een contract als stagiair bij Intratuin, maar André hoopt hem daarna een vast contract te kunnen bieden. “Khamal groeit echt in zijn rol en ik zie hem steeds meer opbloeien”, vertelt André trots. “Als hij zo doorgaat, is een vaste aanstelling zeker een optie.” Khamal zelf kijkt eveneens positief naar de toekomst. Hij is Vluchteling aan Zet en de gemeente dankbaar voor de kansen die hij heeft gekregen. “Ik wil de komende jaren keihard werken om een stabiele toekomst op te bouwen voor mijn dochters”, zegt hij strijdbaar. “En als hovenier bij Intratuin kan ik dat zeker waarmaken.”

Khamal, Vluchteling aan Zet, gemeente Tilburg en Intratuin zijn trots op jou. Khamal jij bent #AanZet

Trajectbegeleiding

Vluchteling aan Zet begeleidt statushouders als Khamal richting een zelfredzaambestaan. Daarvoor hebben we diverse trajecten zoals arbeidstoeleiding en jobcoaching en diverse trainingen. Meer informatie hierover staat op onze trainingenpagina.

Translate »