Hoe Beyan’s keuzestress verdween bij Enexis  

De Turkse Beyan Turhan is drie jaar in Nederland, hij is klaar met inburgeren en spreekt Nederlands. De mechanical engineer kreeg diverse aanbiedingen voor een goede baan maar kon lastig een keuze maken. Bij Enexis als technisch tekenaar floreert hij. Jobcoach Paul ging bij hem op bezoek op de werkvloer.

Het bezoek was bijzonder; niet alleen vanwege de professionele groei van Beyan, maar vooral ook vanwege de persoonlijke ontwikkeling die hij doormaakt. “Ik weet nog hoe lastig Beyan het vond om een keuze te maken voor een werkgever”, zegt Paul. We hebben hem intensief begeleid samen met de gemeente Tilburg.” 

Voor hij bij Enexis kwam, overwoog Beyan een positie bij een ingenieursbureau. Hoewel dat een geweldige kans was, voelde hij dat hij eerst zijn Nederlandse taal en het vakjargon binnen de ingenieurswereld moest verbeteren. Dit toont aan dat statushouders niet alleen ambitieus zijn, maar ook realistisch en bereid zijn stap voor stap om hun droombaan te realiseren 

Vrij voelen 

Beyan’s ‘inburgering’ bij Enexis verloopt voorspoedig. Na een proefplaatsing heeft hij op 1 september een arbeidscontract gekregen. Twee dagen later voelde hij zich al op zijn gemak in zijn eerste betaalde functie in Nederland. “Ik voel me vrij in deze werkomgeving”, zegt Beyan. “Hier kan ik me verder ontwikkelen.” 

Deze uitspraak heeft een bijzondere lading voor iemand die uit een omgeving komt waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Echter, net als elke nieuwe werknemer, heeft Beyan zijn zorgen. Zo is hybride werken voor hem nog een vreemd concept. In zijn thuisland waren er consequenties verbonden aan niet verschijnen op het werk. Bij Enexis krijgt hij de vrijheid om zijn werktijden zelf te bepalen, zolang zijn werk maar af is.  

“We hebben Beyan uitgelegd dat het volkomen normaal is om niet direct alles te weten”

Paul van Riesen, Vluchteling aan Zet

Beyan is prestatiegerecht en hij wil snel zijn kennisniveau opschalen. “Wij hebben gezegd te vertrouwen op zijn kennis en kunde die hij heeft opgedaan als docent mechanical engineering aan de universiteit in Turkije” vertelt Paul. “Dankzij onze begeleiding in het jobcoaching traject beseft Beyan in dat er een leercurve is in elk nieuw beroep. We hebben hem uitgelegd dat het volkomen normaal is om niet direct alles te weten.” 

Beyan’s collega’s bij Enexis erkennen zijn inzet en toewijding. Zijn manager Johan van den Hoofdakker benadrukt dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat hij uitstekend presteert. 

Verschil maken

Deze positieve ervaring staat in contrast met de verhalen van enkele van Beyan’s collega’s die, zonder de hulp van Vluchteling aan Zet, grote moeite hebben gehad om hun weg te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Ik ben blij dat we als Vluchteling aan Zet het verschil kunnen maken”, glimlacht Paul. “Met de juiste begeleiding kunnen statushouders floreren en een waardevolle bijdrage leveren aan hun nieuwe thuisland. 

Beyan, Enexis, Gemeente Tilburg en Vluchteling aan Zet zijn trots op jou. Beyan, jij bent #AanZet  

Enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »