“Je moet laten zien dat je peper in je reet hebt”

“Jullie zijn allemaal slim, dus pak de kansen die Nederland en België bieden. Doe je dat niet, dan is het je eigen schuld als succes uitblijft.” Deze woorden raken de deelnemers aan de Module Arbeidsmarkt en Participatie. Op de derde dag van de training vertelt gastspreker Choli zijn verhaal. De jonge Irakees heeft dankzij zijn doorzettingsvermogen een succesvolle kapperszaak in Lanaken opgericht. Bij Barber Choli werken vier mensen.

Toen Choli asiel aanvroeg in België waren de vooruitzichten somber. Hij was in zijn eigen land succesvol als kapper, net als de rest van zijn familie. Dat vak wilde hij ook in België uitoefenen. Choli sprak enkel Arabisch, maar hij besefte dat hij snel de taal moest leren en niet zoals veel lotgenoten in het AZC afwachten op steun van de gemeente. Choli wilde onafhankelijk zijn en de beste kapperszaak van de regio runnen.

Les opnemen met telefoon

De eerste 1,5 jaar in België heeft Choli 7 dagen per week besteed aan het leren van de taal en de kappersopleiding. Hij begon met het leren van het alfabet, want hij verstond, sprak en las geen woord Nederlands. “Het was niet makkelijk”, zegt Choli. “Ik verstond soms de helft niet van wat er werd gezegd tijdens de les. Maar ik nam de lessen op met mijn telefoon. In het weekend luisterde ik die terug en vertaalde ze. Daarnaast heb ik enkel Nederlandse tv gekeken, dus geen Turkse en Arabische zenders. Zo heb ik de Nederlandse taal geleerd, de kappersopleiding voltooid en mijn ondernemersdiploma gehaald om mijn eigen bedrijf te kunnen starten.”

Hier willen mensen je helpen, maar je moet wel vragen om hulp. Niet afwachten.

Barber Choli, kapper en gastspreker tijdens de Module Arbeidsmarkt en Participatie

Tijdens zijn stage bij een kapperszaak ontdekte Choli dat hij veel beter knipte dan zijn collega’s. Dit versterkte zijn ambitie om een eigen bedrijf op te richten. Choli zegt tegen de cursisten dat Nederland en België heel anders zijn dan het thuisland. “Hier willen mensen je helpen, maar je moet wel vragen om hulp. Niet afwachten. En heel belangrijk: bouw een  netwerk op van Nederlands sprekende mensen. Dat betekent lid worden van Nederlandse of Belgische carnavalsverenigingen en naar Nederlands sprekende horeca gaan.” 

Choli bewees overtuigend dat hij er voor ging. Als mensen zien dat je iets echt wil, dan krijg je hulp, ervaart hij. “Ik vroeg bijvoorbeeld aan mensen in mijn netwerk om een lening voor het starten van een kapperszaak. Ik vond een pand en zei tegen de verhuurder: ik wil graag een kapperszaak in dit pand beginnen, hier zijn mijn papieren maar ik kan helaas niet de drie maanden huur als borg betalen. Wil je me helpen, dan betaal ik binnen een half jaar de borg. De huurbaas vond het goed en dacht met me mee. Maar het gaat niet vanzelf, je moet laten zien dat je peper in je reet hebt.”

Hulp vragen

Binnen een half jaar na de opening, had Choli een succesvolle kapperszaak uit de grond gestampt met vier man personeel. “Dat kunnen jullie ook”, zegt Choli tegen de deelnemers aan de MAP-training. “Als je maar weet wat je wilt, de taal leert en om hulp vraagt. Iedereen krijgt een kans in Europa en die moet je pakken. De gemeente en Vluchteling aan Zet willen jullie helpen, maar jullie zijn zelf aan zet. Jullie kunnen alle talen van de wereld spreken, maar kan je geen Nederlands, dan ben je niks.”

Het betoog van Choli raakt de cursisten en je ziet de motivatie van de groep groeien. Iedereen denkt actief na over een gewenste baan. Vervolgens legt trainer Paul uit welke opleidingen en competenties daarvoor nodig zijn. De Afrikaanse Grace wil bijvoorbeeld graag fashion designer worden. Als ze het salaris ziet, vraagt ze vol ongeloof: verdienen mannen en vrouwen hetzelfde?” “Ik ben blij dat je het vraagt”, zegt Paul. “In de grondwet staat dat vrouwen en mannen gelijk zijn. Het maakt het niets uit of je man bent of vrouw. Je krijgt hetzelfde salaris, als je de juiste competenties hebt.”

Werken is beter dan uitkering

Een cursist geeft aan dat hij zwemleraar wil worden als hij het salaris ziet. Maar zelf kan hij niet zwemmen. “Dat beroep is voor jou op dit moment niet mogelijk”, zegt Paul. De cursist schudt meewarig zijn hoofd, maar zijn ogen lichten op als hij het salaris ziet van een schoonmaker. Verdient schoonmaken echt zoveel? Ja, je leest het goed, antwoordt Paul. Hij rekent uit hoeveel het nettosalaris is. De cursist is enthousiast en beseft dat werken beter is dan afhankelijk zijn van een uitkering. 

Het is fijn dat we als Vluchteling aan Zet via de MAP-training statushouders succesvol kunnen overtuigen van de voordelen van betaald werk. Want dat besef is aanvankelijk bij velen niet aanwezig. Veel statushouders denken dat je in Nederland alles gratis krijgt. Maar na het volgen van de MAP beseffen gelukkig veel cursisten dat werken voor je geld veel beter is voor hun eigenwaarde en succes.

Inburgeringstrainingen

Meer informatie over de inburgeringstrainingen van Vluchteling aan Zet vind je op deze website

Contacteer ons

Vrijblijvend kennismaken met Vluchteling aan Zet?
Vul het formulier in en we nemen contact met u op.

Translate »