Hoe Tacon zichzelf opnieuw uitvindt mede dankzij statushouders

Net als voor veel technische bedrijven is het voor Tape Converters Holland BV (Tacon) uit Weert een uitdaging om technisch geschoold personeel aan te trekken. Voor het management was het tijd om verder te kijken dan het reguliere aanbod. Zij bouwden het succes van het bedrijf verder uit dankzij de inzet van statushouders met technische skills en een enorme drive.

Net als voor veel technische bedrijven is het voor Tape Converters Holland BV (Tacon) uit Weert een uitdaging om technisch geschoold personeel aan te trekken. Voor het management was het tijd om verder te kijken dan het reguliere aanbod. Zij bouwden het succes van het bedrijf verder uit dankzij de inzet van statushouders met technische skills en een enorme drive. 

Tacon produceert en verwerkt zelfklevende tapes en aanverwante producten voor allerlei toepassingen; van vloeren, mobiele telefoons tot medische apparatuur die op de huid wordt geplakt. De materialen worden gebruikt in de bouw, grafische sector, industrie, vervoer, medische- en verpakkingswereld. Klanten komen bij het Limburgse bedrijf vanwege de specialistische kennis, transparantie en bereidheid tot investeren in ontwikkeling. 

Internationale opdrachten 

Het bedrijf bestaat 25 jaar en heeft zichzelf opnieuw uitgevonden door klantgerichte en op klantvraag toegepaste oplossingen te bieden. Zo is Tacon betrokken bij het ontwerp van het product, de productie en verpakking. Hierin past ook de productie van specialistische machines. “We hebben recent een opdracht gekregen om een machine te bouwen waarmee wij voor een industriegigant van pvc-vloeren gaan lamineren”, zegt Robert Methorst, commercieel directeur van het bedrijf. “Ook zijn wij een machine aan het ontwikkelen die modulair is op te bouwen. Daardoor is die voor verschillende processen inzetbaar. We verwachten veel van de nieuwe machines en we zitten als bedrijf in een flow van ontwikkeling.” 

Dat de specialistische machine er nu is, komt mede door het aantrekken van gekwalificeerde statushouders. Tekenaar Behnam Etemady heeft de machines ontworpen en Mahmoud Altelfah heeft het productieproces in goede banen geleid. Van de 25 personeelsleden van Tacon zijn er nu 8 statushouder. 

Banenmarkt 

Bij een banenmarkt in 2019 georganiseerd door Werk.Kom, een samenwerking tussen de gemeente Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen op het gebied van arbeidsmarktbemiddeling, kwam directeur en eigenaar Aartjan van Zadelhoff, Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet tegen. Bij Tacon waren al enkele statushouders geplaatst als productiemedewerker. Ze raakten aan de praat en Paul dacht gelijk aan Mahmoud. Hij is tot computer engineer opgeleid in Syrië, heeft veel werkervaring opgedaan in Saoedi Arabië en was als statushouder op zoek naar werk bij een technisch bedrijf. 

Hoofdpijn wegnemen 

Aartjan nodigde Mahmoud uit om te kijken bij zijn bedrijf en de ‘vonk’ sprong over. Mahmoud bleek de juiste skills te hebben en de drive om er een succes van te maken. Hij kreeg een proefplaatsing van een maand, maar na twee dagen wist Aartjan genoeg: hij moest Mahmoud hebben. “Deels om mijn hoofdpijn weg te nemen”, zegt Aartjan. “Personeel stelde continu vragen, maar ik kon niet alles alleen.”  

Mahmoud Altelfah is de Haarlemmerolie van de fabriek

Aartjan van Zadelhoff, directeur en eigenaar Tacon

Mahmoud heeft die rol goed opgepakt en binnen de kortste keren kreeg hij promotie tot productiemanager en werd lid van het management team. “Mahmoud is de Haarlemmerolie van de fabriek”, zegt Aartjan. 

Worstelen met baan zoeken 

“Bedankt voor het compliment”, antwoordt Mahmoud lachend. “Toen ik drie jaar geleden in Nederland kwam, worstelde ik enorm met het zoeken naar een baan. Ik heb mijn cv met daarop veel werkervaring gestuurd naar vele bedrijven. Helaas bleven reacties uit. Ik wilde haast opgeven toen ik Paul ontmoette. Hij geloofde in mij en koppelde me aan Aartjan. Ik ben heel blij dat hij me een kans heeft gegeven. Ook mijn vrouw werkt hier.” 

“Nou”, zegt Aartjan relativerend. “Ik had je ook gewoon keihard nodig en ben blij dat je het waar hebt gemaakt. Overigens was Mahmoud niet de eerste statushouder die we in dienst hadden, maar wel de hoogst opgeleide. Daarna kwam tekenaar Behnam in dienst.” 

Wat raad je andere ondernemers aan die overwegen om statushouders in dienst te nemen?  

Robert: “Wil je echt het maximale halen uit statushouders dan is een cultuuromslag binnen je bedrijf vereist. Dat is moeilijk. Om eerlijk te zijn: tien jaar geleden was dit bij Tacon niet mogelijk. Medewerkers moeten openstaan voor mensen die de taal nog niet goed spreken en een andere arbeidscultuur hebben. Statushouders hebben echt intensieve begeleiding nodig.” 

Doorzetten 

Dat Tacon met succes statushouders in dienst heeft kunnen nemen, ging niet zonder slag of stoot. “Als management moet je echt doorzetten: acceptatie van statushouders door alle lagen van het bedrijf bewerkstelligen. Gelukkig hebben we zeer goede begeleiding ervaren van Vluchteling aan Zet. Die verzorgt voor ons de contacten met de gemeenten in verband met subsidies, maar ook motiveren Paul en Boghos de statushouders als ze dat nodig hebben. Het is belangrijk dat je tijdens de beginfase steun krijgt bij de begeleiding van statushouders.” 

Kan je een voorbeeld geven van verschil in werkcultuur? 

Robert: “In Nederland zijn we direct. Mensen uit het Midden-Oosten en Afrika over het algemeen niet. Die zeggen vaak ‘ja’ als je vraagt of ze begrijpen wat je net hebt uitgelegd. Terwijl je ziet dat dit niet het geval is. Men hoort dingen maar begrijpen ze niet altijd; in het begin bijna nooit. Daar moet je mee leren omgaan. Dat betekent veel geduld hebben, een vertrouwensrelatie opbouwen en heel belangrijk: de nadruk leggen op dingen die wel goed gaan. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wij kunnen zeggen dat Tacon dankzij de diversiteit aan medewerkers een leuker bedrijf is geworden.” 

Net als Tacon enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »