‘Wanneer kun je beginnen?’ – Hoe één vraag Sina’s leven veranderde

"Ik dacht eerst dat ik het niet goed had gehoord", vertelt Sina Elahi over zijn sollicitatiegesprek bij Munco, specialist in utiliteitsbouw. De Iraanse architect en civiel ingenieur was zo gefocust op het uitleggen van zijn ervaring, dat de belangrijkste vraag van het gesprek hem bijna ontging: "Wanneer kun je beginnen?"

“Ik was onzeker over mijn Nederlands”, vertelt Sina openhartig. “Bij eerdere werkgevers liep ik vast omdat ik de taal nog niet goed beheerste. In Limburg praten mensen ook dialect, terwijl ik op school algemeen Nederlands leer. Dat maakte het extra moeilijk.”

Die ervaringen hadden impact. “Ik vroeg me af of ik wel goed genoeg was, ondanks mijn ervaring als architect en ingenieur”, zegt Sina. “Daarom ging ik als taxichauffeur werken, in de hoop dat gesprekken met passagiers mijn Nederlands zouden verbeteren.”

Talent en motivatie

“Sina was tijdens het gesprek wat nerveus”, stelt Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet. “Maar zijn vakkennis en motivatie sprongen er direct uit. Toen het gesprek over betonsterktes, buigingen van staal en plattegronden ging, was het duidelijk: hier zat een expert aan tafel.”

Munco-directeur Ruud Poels zag dat ook: “Ik word blij als we zulke goede mensen kunnen vinden. We willen je graag de kans bieden om bij ons te werken en jezelf te ontwikkelen. We nemen de tijd om je te helpen met de Nederlandse vaktermen.”

Begeleiding op maat

Dit is het bewijs dat samenwerking in de keten bij de integratie van statushouders in Nederland waardevol is. Vluchteling aan Zet werkt nauw samen met Werk.Kom van de gemeente Weert om statushouders zoals Sina te begeleiden naar werk.

“We kijken samen naar wat iemand nodig heeft”, legt Paul uit. “Bij Sina betekent dit dat hij twee maanden kan beginnen met een proefstage. Zo kan hij rustig wennen en werken aan zijn Nederlands. Op de werkvloer zit hij samen met een Nederlandse collega die hem helpt met vaktermen.”

Cultuurverschillen overbruggen

Tijdens het gesprek werd ook duidelijk hoe kleine cultuurverschillen kunnen spelen. Paul: “In Nederland zijn we direct: vraag je of iemand een auto heeft, dan zeggen we ja of nee. In Iran maak je eerst een praatje voor je tot de kern komt. Door dit soort verschillen te bespreken en uit te leggen, ontstaat er begrip.”

Die openheid werkt twee kanten op. “Ik durfde eerst niet te vertellen over mijn examens Nederlands in december”, zegt Sina. “In Nederland blijkt het heel gewoon om daarover te praten met je werkgever. Ze zeiden zelfs dat ik gewoon vrij kon nemen voor de examens. Dat had ik niet verwacht.”

Kansen zien en grijpen

Voor werkgevers die overwegen een statushouder aan te nemen heeft Paul een duidelijke boodschap: “Kijk naar wat mensen kunnen. Sina is een ervaren professional die graag wil werken. Met een beetje extra begeleiding en begrip voor elkaars achtergrond ontstaat er een waardevolle samenwerking.”

Jobcoach Paul begeleidt vanuit Vluchteling aan Zet de ervaren vakman Sina op de werkvloer zodat hij snel de werkcultuur onder de knie krijgt.

Het verhaal van Sina laat zien dat er veel (vaak verborgen) talent beschikbaar is. Vluchteling aan Zet werkt nauw samen met Werk.Kom om statushouders als Sina uit de gemeente Weert te begeleiden naar een zelfredzaam bestaan. Met aandacht voor taal, cultuur en natuurlijk vakkennis.

Kennismaken met gemotiveerde werknemers

Wilt u ook kennismaken met gemotiveerde werknemers zoals Sina? Vul onderstaand formulier in voor de mogelijkheden.

Sina, Munco, Werk.Kom en Vluchteling aan Zet zijn trots op jou. Sina, jij bent #AanZet

Translate »