McDonald’s in Echt geeft statushouders toekomst

McDonald’s in Echt voert een actief diversiteitsbeleid. In het hamburgerrestaurant werkt een dwarsdoorsnede van de gasten die er komen. Restaurantmanager Hamoon Torkan weet als geen ander mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te motiveren. “We staan ‘always open for good times’, niet alleen voor de gasten maar ook het personeel.”

Er is krapte op de arbeidsmarkt in regio Echt-Susteren. Vooral de horeca heeft het moeilijk om werknemers aan te trekken. McDonald’s in Echt spant zich in om goede medewerkers aan te trekken door actief de samenwerking te zoeken met scholen en gemeenten. Zo heeft het twee jaar geleden de lonen verhoogd en medewerkers krijgen trainingstrajecten aangeboden. Hamoon zelf heeft dit traject doorlopen en is sinds 1 januari 2020 restaurantmanager.

Als vijftienjarige zocht Hamoon een baan in een jonge frisse werkomgeving. Hij stuurde vele sollicitatiebrieven, maar kreeg telkens te horen dat er geen personeel nodig was. Het kwam Hamoon ter oren dat een supermarkt waar hij had gesolliciteerd wel degelijk nieuwe mensen aannam. 

Enthousiasme en werklust

Toch was hij vastbesloten om van zijn leven een succes te maken. Zijn moeder (dertig jaar in Nederland) heeft nooit een plek verworven op de Nederlandse arbeidsmarkt. Een dergelijke toekomst zag Hamoon niet zitten. Bij toeval kwam hij bij McDonald’s terecht en kon direct starten in de keuken. Hij viel op door zijn enthousiasme en werklust en ging het opleidingstraject in waar hij alle stappen succesvol heeft doorlopen.

Behoefte aan vaste krachten

Werknemers blijven gemiddeld zo’n 4-5 jaar bij McDonald’s. Vooral scholieren en studenten zien hun bijbaan als tussenstation. Maar Hamoon heeft ook behoefte aan vaste krachten die een goed team vormen om zo niet te afhankelijk te zijn van tijdelijk personeel. Hamoon heeft contact met de gemeente Maasgouw opgenomen en McDonald’s onder de aandacht gebracht als werkgever. “Maar weinig mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, denken aan McDonald’s als werkgever”, zegt hij. “Ook die mensen willen we bereiken. Er ontstaat zo een win-winsituatie als zij bij ons aan de slag gaan; wij gemotiveerde vaste krachten en de gemeente minder burgers met een uitkering.”

Samen oplossen

Hamoon ervaart dat mensen uit een andere cultuur veel begeleiding nodig hebben. Ze hebben moeite met de Nederlandse taal en durven niet aan te geven als iets niet lukt. “Dat heb ik zelf ook ervaren, maar kreeg uitstekende begeleiding van de vorige filiaalmanager. Ik leer dus medewerkers om over problemen te praten, dan kunnen we het samen oplossen.”

Door het werk bij McDonald’s leer ik de taal sneller dan op school

De Irakees Barazan al Siraj is een van de werknemers die via de gemeente Maasgouw onder begeleiding van Vluchteling aan Zet geplaatst bij McDonald’s. Daarnaast heeft gemeente Maasgouw hem een taaltraject aangeboden. Door de combinatie van theorie en praktijk gaat zijn Nederlands vooruit. “Ik heb moeite met de Nederlandse taal. Dat geeft me stress. Door het werk bij McDonald’s leer ik de taal sneller dan op school. Het is fijn om hier te werken en ik krijg goede begeleiding. Ik kan elke statushouder aanraden om ook te gaan werken. Probeer het en je krijgt succes doordat je de taal sneller leert spreken.” 

Van alles op de hoogte

Als statushouder overlegt Barazan regelmatig met Hamoon, de gemeente en Vluchteling aan Zet. Tijdens het gesprek bespreken ze de voortgang en aandachtspunten.  Hoewel Hamoon statushouders goed aanvoelt, vindt hij die extra aandacht vanuit de gemeente en Vluchteling aan Zet prettig. “Tijdens de gesprekken komen dingen naar voren die ik zelf nog niet heb besproken met de medewerkers. Paul van Vluchteling aan Zet en trajectbegeleiders van gemeente Maasgouw zijn op de hoogte van alles van de mensen die ze geplaatst hebben. Dat was twintig jaar geleden  wel anders. Toen bleven statushouders vaak in een uitkeringssituatie zitten. Nu krijgen mensen kansen door begeleiding naar een echte baan.”  

Always open for good times

McDonald’s biedt statushouders die nog niet Nederlands als tweede taal niveau twee (Nt2) hebben een taalcursus aan. “We staan ‘always open for good times’, niet alleen voor de gasten maar ook het personeel. Want tevreden personeel straalt af op onze gasten. Ik kan andere ondernemers aanraden om het in ieder geval te proberen met statushouders. Je krijgt er goede begeleiding bij vanuit de gemeente en Vluchteling aan Zet.” 

Meer informatie

Net als McDonald’s Echt enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »