Waarom gemeente Maasgouw de nieuwe inburgeringswet nu al uitvoert

De nieuwe Inburgeringswet die naar verwachting in januari 2022 ingaat maakt gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Gemeente Maasgouw wilde daar niet op wachten en is in 2018 een project gestart om statushouders te begeleiden naar een zelfredzaam bestaan. “Het is in het belang van de statushouder om zo snel mogelijk aan het werk te gaan.”

Statushouders komen zonder intensieve begeleiding zeer moeilijk aan betaald werk. Maasgouw heeft daarom voor elke van de honderd statushouders met een uitkering in de gemeente een persoonlijk plan gemaakt op basis van antwoorden op twee vragen: wat wil je doen in Nederland en hoe wil je dat bereiken? Ook maatschappelijke instanties als Vluchtelingenwerk zijn betrokken bij deze plannen. 

Inzicht door begeleiding

“Bij de ambities van de statushouders kijken we natuurlijk naar de haalbaarheid en adviseren we ze over opleidingen die daarvoor nodig zijn”, zegt Romana Carta, klantmanager Werk van gemeente Maasgouw. Met haar collega Achraf Essaidi voert ze het project uit

Het Werkgeversservicepunt (WSP) onderhoudt het contact met de werkgevers in de regio. Op deze vacatures worden verschillende kandidaten voorgesteld door de gemeenten. Onze ervaring is dat de statushouder minder kans maakt op een baan, wanneer zijn of haar cv op de grote stapel komt”, vertelt Achraf. “Door de extra begeleiding krijgt een werkgever meer inzicht in de kwaliteiten van de statushouders.”

Verlengstuk van gemeente

Ondanks de intensieve begeleiding die Maasgouw biedt, lukt het niet altijd om een match te maken tussen de statushouder en een werkgever. Voor het maken van deze match en het proces daar naartoe schakelt de gemeente onder andere Vluchteling aan Zet in. “Paul en Boghos zijn het verlengstuk van de gemeente”, zegt Romana. “Zij hebben bij veel werkgevers een voet tussen de deur en kijken samen met de statushouder naar een geschikte werkplek. Daarbij nemen ze het plan van de gemeente als vertrekpunt.”

Paul en Boghos van Vluchteling aan Zet zijn het verlengstuk van de gemeente

Vluchteling aan Zet en gemeente Maasgouw hebben samen tot nu toe zeven statushouders begeleid. Volgens Romana en Achraf zijn veel statushouders gemotiveerd maar zijn er wel cultuurverschillen die een snelle integratie in de weg staan. 

“Daarom is het zo fijn dat Vluchteling aan Zet zich volledig focust op deze doelgroep”, zegt Romana. “Ze gaan aanbodgericht op zoek door met statushouders langs werkgevers te gaan. Dat is arbeidsintensief en we zijn blij dat Vluchteling aan Zet ons hierbij helpt. Bovendien kennen ze de doelgroep goed. Kom ik ergens niet uit, kan ik Paul en Boghos even bellen om met ze te sparren.”

Veel winst behalen voor maatschappij

Gemeente Maasgouw gaat met het project door totdat de Inburgeringswet ingaat. Dat zou in eerste instantie 1 juli 2021 zijn maar is uitgesteld naar 1 januari 2022. Gemeenten zouden volgens minister Koolmees van Sociale zaken het te druk hebben met corona om zich voldoende voor te bereiden op hun nieuwe taken. “Ik raad andere gemeenten aan nu te starten om meer aandacht te geven aan statushouders. Onze ervaringen tijdens het project zijn goed, zeker met de extra begeleiding die we krijgen van Vluchteling aan Zet. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zo volledig en volwaardig mogelijk meedoet.”

Meer informatie

Net als gemeente Maasgouw enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »