Ex-statushouder begeleidt statushouder met integratie in Tilburgs pilotproject

Kapper blijven. Dat wilde Amar Alamareen toen hij in 2013 naar Nederland vertrok. Hij knipt sinds zijn elfde kapper in thuisland Syrië, maar vluchtte in 2011 vanwege de oorlog naar Egypte. Ook daar was hij kapper maar het leven daar bood weinig toekomst voor hem en zijn gezin. Na een verblijf in diverse AZC’s, de taal leren en volhouden startte Amar in 2018 zijn eigen kapsalon Hair Studio Star in Tilburg. En nu begeleidt hij landgenoot en kapper Ayman Najib richting een zelfredzaam bestaan in Nederland. Samen met de gemeente Tilburg en Vluchteling aan Zet.

In een strak ingerichte haarstudio zitten Amar en Ayman. Een tevreden klant verlaat de zaak. Ayman heeft hem zojuist geknipt. Sinds 1 maart werkt hij in Hair Studio Star. Via het pilot project Duale Trajecten Regio Hart van Brabant van de gemeente Tilburg is Ayman daar terecht gekomen. Bij deze pilot werkt Ayman drie dagen in de week in de kapperszaak van Amar en gaat twee dagen naar school om Nederlands te leren. “Ik ben sinds vier jaar in Nederland”, zegt Amar. “Ik ben al dertig jaar kapper, heb gewerkt in Syrië, Turkije en Libanon en bezit drie internationale kappersdiploma’s. Ik wilde in Nederland ook kapper worden en ik ben heel blij dat ik hier kan werken.”

Taal leren belangrijkst

Via Vluchteling aan Zet, die gemeente Tilburg inschakelt om statushouders te begeleiden naar werk, kwam Ayman in contact met Amar. “Door groei kon ik wel een ervaren kapper gebruiken”, zegt Amar. “Ik weet hoe lastig het is om als statushouder in Nederland werk te krijgen. Mij is het gelukt en nu wil ik ook andere mensen helpen. Het belangrijkste is de taal leren. Maar je moet ook alle regels kennen en dat is moeilijk. Zo moest ik echt veel gemeenten overtuigen dat ik echt een kapsalon wilde openen. Mijn hele familie is kapper en mijn broer heeft een kappersketen in Egypte dus ik weet hoe het werkt als ondernemer.”

Als je doorzet, kan je succesvol zijn in Nederland. En dat leer ik ook Ayman

Na veel overtuigen bij diverse gemeentes kan Amar een pand aan de Enschotsestraat in Tilburg huren. Hij verbouwt het en in 2018 opent Hair Studio Star de deuren. Direct kwamen er klanten; eerst vooral buurtbewoners uit Biezenmortel waar Amar woont. Via mond-tot-mond reclame groeit het klantenbestand gestaag. “80% procent van onze klanten is Nederlands”, zegt Amar trots. “Zo zie je maar; als je doorzet, kan je succesvol zijn in Nederland. En dat leer ik ook Ayman.” Ayman knikt glimlachend, maar tijd om te praten heeft hij niet. Een klant komt binnen voor een knipbeurt. 

Ayman knipt de knapste kapsels bij Hair Studio Star in Tilburg

Pionieren

Dat Ayman nu met succes aan het werk is in Hair Studio Star komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vooruitlopend op de nieuwe inburgeringswet is gemeente Tilburg en pilot gestart om statushouders via een duaal traject; leren en werken te stimuleren om een zelfredzaam bestaan op te bouwen. “De gemeente is straks de regisseur in de begeleiding van statushouders”, zegt Jorrit Hermes, van de gemeente Tilburg die het duale traject regio Hart van Brabant leidt. “We vinden het als gemeente belangrijk om op tijd te starten met deze nieuwe rol. Het is echt pionieren om alle betrokkenen rondom de integratie van statushouders samen te brengen. Zeker omdat er geen duidelijke regiefunctie was. Het was in het begin echt een kwestie van de plooien glad strijken” 

Als gemeente moet je gespecialiseerde partijen inschakelen bij integratietrajecten. Vluchteling aan Zet kan dit hartstikke goed

Statushouders in de gemeente Tilburg krijgen een brede intake en een plan om de stap naar zelfredzaamheid te maken. De gemeente heeft Vluchteling aan Zet gevraagd om in de begeleiding te ondersteunen, want het traject zelfstandig oppakken was geen doen, vertelt Jorrit. “Boghos Tekeyan spreekt de taal en heeft de kennis van de achtergrond van statushouders, waardoor hij hen goed begeleidt. Paul van Riesen heeft een groot netwerk van werkgevers. Als gemeente moet je gespecialiseerde partijen inschakelen bij integratietrajecten. Vluchteling aan Zet kan dit hartstikke goed.”

Flexibel opstellen

Dat het pilotproject Duale Trajecten van Tilburg zijn vruchten af begint te werpen, dankt Jorrit aan een zorgvuldige voorbereiding en een flexibele opstelling. “Belangrijk is het om als gemeente geduld te hebben en accepteren dat het niet altijd loopt zoals je voor ogen hebt. Dan moet je flexibel zijn en bijstellen als dat nodig is. Maar het gaat gewoon echt erg goed en we maken mooie stappen.”

Goede collega

Ondertussen is Ayman klaar met knippen. De klant rekent af en verlaat tevreden Hair Studio Star. De volgende klant komt alweer binnen. Amar: “Ik ervaar hele goede begeleiding van Vluchteling aan Zet. Ik kan hem altijd bellen voor advies over onderschap en de regels rondom de duale trajecten en integratieregelingen, want die zijn moeilijk. En nu kan ik niet alleen Ayman goed helpen om te integreren, maar ik heb er een goede collega bij.”

Net als gemeente Tilburg en Hair studio Star enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »