Doorzetter Basaam bakt nu bij Bakkerij Jos Puts

Basaam Alharoun werkte als bakker in Libanon. Eén ding wist de geboren Syriër zeker: waar ik ook terecht kom, ik zal ook daar bakker worden. Basaam landde in Limburg, waar Bakkerij Jos Puts hem een kans gaf. Die greep hij met beide handen aan. “Als je probeert en volhoudt dan krijg je succes in Nederland.”

Bakkerij Jos Puts (opgericht in 1906) kijkt van oudsher hoe het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan helpen. Via de gemeente Maasgouw en Vluchteling aan Zet kwam Basaam twee jaar geleden met de Limburgse bakkerij in contact. Hij wilde er graag aan de slag, maar dat kon niet vanwege zijn beperkte kennis van de Nederlandse taal. Zelfstandig kunnen werken is een vereiste, want de ambachtelijke bakkerij draait 24/7 door. Behalve de zeven bakkerswinkels, moeten ook horecabedrijven en supermarkten op tijd van vers brood, vlaaien en ander gebak worden voorzien.

Goede begeleiding

Basaam gaf niet op en ging aan zijn Nederlands werken. Hoewel het nog niet op het gewenste niveau was, kreeg hij een paar maanden later toch een kans bij Bakkerij Jos Puts. Hij mocht drie maanden proefdraaien. “Eerlijk is eerlijk, in het begin liep het stroef”, zegt Meryl Küppers, die recent als vijfde generatie de dagelijkse leiding heeft gekregen over de bakkerij. “Bij ons gaat alles handmatig dus netjes werken is een vereiste. Basaam had in het begin moeite met onze werkprocessen. Maar dankzij zijn doorzettingsvermogen en de intensieve begeleiding van Vluchteling aan Zet bleven we in hem geloven. Na de proefplaatsing van 3 maanden, kreeg Basaam een contract van een half jaar. We zijn zo tevreden over zijn inzet en collegialiteit dat we hem recent een jaarcontract hebben gegeven.” 

We zijn zo tevreden dat we Basaam recent een jaarcontract hebben gegeven

Meryl wil dat Basaam snel volledig kan meedraaien als bakker en heeft bij het Summa College geïnformeerd voor een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) tot bakker. De opleider adviseerde dat Basaam eerst nog een jaar aan zijn Nederlands gaat werken.

“Ik leer nu Nederlands in de bakkerij”, zegt Basaam. “Mijn collega’s helpen me goed al zijn Nederlands en Limburgs best moeilijke talen.”

Cursus Nederlands

“Nou Basaam, je Nederlands is echt vooruitgegaan sinds de laatste keer dat ik je sprak”, zegt Romana Carta die hem vanuit de gemeente Maasgouw begeleidt. “Maar nu ik hoor dat de bakkersopleiding je adviseert om je Nederlands nog verder te verbeteren, meld ik je aan voor een cursus Nederlands op B1-niveau. Dan komt het vast goed met jou.”

Basaam glundert. “Dankjewel. Het werken als bakker in Limburg is veel beter dan in Libanon. Daar ging alles met de machine. Je kreeg opdrachten zonder verdere uitleg. Hier staan collega’s voor me klaar. Ik kan elke statushouder aanraden: wil je werken dan kan dat in Nederland. Je krijgt uitstekende begeleiding van Vluchteling aan Zet en de gemeente. Belangrijk is dat je vragen durft te stellen, dan weten je collega’s dat je hulp nodig hebt. En blijven proberen, niet opgeven!”

Geduld

Meryl beaamt dat. “Het is fijn dat Basaam duidelijk dingen aangeeft die hij niet begrijpt. Je hebt als werkgever wel geduld nodig en je moet ervoor openstaan om nieuwkomers in je bedrijf op te nemen. Het cultuurverschil is er zeker, maar als je daar goed mee omgaat dan krijg je een goede collega er bij. Wij zijn erg blij met Basaam. Blijf zo doorgaan.”

Meer informatie

Net als Bakkerij Jos Puts enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »