Hoe motivatie leidt tot mooie baan voor Mohammed

Lang zag het er niet naar uit dat Mohammed Chakli de weg naar de arbeidsmarkt wist te vinden. Door hulp van gemeente Maasgouw en Vluchteling aan Zet kreeg de gemotiveerde Irakees een kans bij Asat. Die kans greep hij met beide handen aan.


Asat
 in Roermond verkoopt, installeert en onderhoudt met vijf medewerkers satellietschotels en toebehoren. Bedrijfsleider Abdelwahid Jaouani was al een tijdje op zoek naar een vervanger voor een in oktober 2019 vertrokken technisch medewerker. Hij keek het eerst even aan of hij het met het huidige aantal medewerkers aan kon redden maar versterking bleek erg welkom.

Goede match

Helaas lagen gemotiveerde medewerkers niet voor het oprapen vanwege het enorme personeelstekort in de regio. Dus roeide Asat met de riemen die ze had, totdat hij een telefoontje kreeg van Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet. Paul zocht voor Mohammed namens gemeente Maasgouw een geschikte werkplek. Een technisch bedrijf als Asat zou mogelijk een goede match kunnen zijn.

Abdelwahid was gelijk enthousiast door het telefoontje van Paul. Mohammed was meer dan welkom. Sinds juni 2020 werkt Mohammed vijf dagen per week bij Asat. Daarvoor rijdt hij elke dag zeventien kilometer met de scooter van zijn woonplaats Thorn naar Roermond.

Mohammed is gemotiveerd om te leren. Hij is heel sociaal en klanten lopen met hem weg.

“Mohammed is een goede kracht; altijd op tijd, weer of geen weer”, zegt Abdelwahid. “Wel heeft hij veel begeleiding nodig, omdat hij lang thuis heeft gezeten. Weer fulltime werken is voor hem een hele stap. We zijn nog altijd bezig met een begeleidingstraject voor onder meer het opdoen van technische kennis. Maar dat is niet erg want Mohammed is gemotiveerd om te leren. Hij is heel sociaal en klanten lopen met hem weg.”

Ict-kennis

“Gisteren heb ik een mevrouw geholpen die ik tien jaar geleden heb ontmoet op school. We hadden samen stage lopen bij Kruidvat”, vertelt Mohammed met twinkelende ogen. “Ze herkende me nog en dat was leuk.”

Mohammed is twaalf jaar in Nederland. Sinds kort heeft hij de Nederlandse identiteit maar heeft lang moeten wachten op een verblijfsvergunning in een asielzoekerscentrum (AZC). Dan is het niet toegestaan om betaald werk te verrichten. Met een bachelor HTO computertechniek behaald aan de universiteit van Bagdad heeft hij met vrijwilligerswerk in het AZC zijn ict-kennis op peil kunnen houden. 

Goede begeleiding

“Mijn droom is een vaste baan”, zegt Mohammed. “Ik ben blij dat Asat me die kans geeft.” Hij loopt vaak met een monteur mee om de techniek van de satellieten onder de knie te krijgen. Hij leert snel maar vanwege een taalachterstand kan hij klanten nog niet zelfstandig opzoeken. Abdelwahid heeft vertrouwen dat zijn medewerker zal slagen bij Asat. “Er is vanuit de gemeente en Vluchteling aan Zet hele goede begeleiding. Daarnaast bieden ze taalcursussen aan die statushouders helpen om in de arbeidsmarkt te slagen.”

Mohammed is zeldzaam gemotiveerd, zegt Romana Carta van het Servicecentrum MER. “Het kost veel energie om iets aan te leren en samen te werken, maar door die motivatie lukt het. Dat is echt mooi om te zien.” 

Leren kost veel energie maar door motivatie lukt het.


Wat betreft taal maakt Mohammed flinke stappen. Bedrijfsleider Abdelwahid legt alles in het Nederlands uit, maar mocht het nodig zijn dan schakelt hij moeiteloos over op het Arabisch. De toekomst voor Mohammed Chakri als zelfredzaam inwoner van Nederland ziet er goed uit.

Net als Asat enthousiast geworden over de aanpak van Vluchteling aan Zet en wilt u meer informatie? Vul het formulier en we nemen contact met u op.

Translate »