Elektrotechnische meesters zonder erkenning: de strijd van Ibrahim en Khaled

Als je Ibrahim Kali (55) en Khaled Suleiman (58) in Noord-Tilburg tegenkomt, zou je niet meteen vermoeden dat deze mannen elektrotechnische topexperts zijn. Toch schuilt achter hun bescheiden voorkomen een schat aan kennis en ervaring die in Nederland een nieuwe kans verdient.
“Ibrahim heeft al een geherwaardeerd MBO 2-diploma elektromonteur en kan daardoor vlot instromen. Khaled begint bij Cottus aan de opleiding tot leerling-elektromonteur. Ze hebben beiden al het vereiste niveau en kennen de werkzaamheden,” vertelt Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet. Ibrahim komt uit Iran en heeft meer dan vijftien jaar ervaring in de utiliteitsbouw en machinebouw. Hij werkte met elektromotoren, PLC’s en legde complete bedradingen en meterkasten aan volgens Engelse en Iraanse normen. “Ibrahim spreekt vloeiend Engels en begrijpt alle elektrotechnische principes perfect. Hij kent het verschil tussen serie- en parallelschakelingen, weet alles over ohm, volt en ampère. In het Engels kan hij alles perfect uitleggen, maar met het Nederlands – wat de arbeidsmarkt vereist – had hij moeite,” legt Paul uit.
Internationale carrière op hoog niveau
Khaleds verhaal is minstens zo indrukwekkend. Deze elektro-ingenieur, afgestudeerd aan een universiteit in Oekraïne, spreekt vloeiend Russisch, Koerdisch, Arabisch en Engels. In Syrië ontwierp en bouwde hij een couveuse die mogelijk duizenden kinderlevens heeft gered. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het netwerkbeheer van het hele land en gaf hij leiding aan 150 mensen. “Qua elektriciteit hoef je hem niets te leren,” benadrukt Paul. “Het probleem is niet zijn kennis of werklust. Het is simpelweg dat hij de Nederlandse manier van werken wil leren.”
Cottus herkent de kwaliteit
Bij Cottus herkennen ze de waarde van deze ervaren vakmensen meteen. “We zien de ongelooflijke kennis en ervaring van beide mannen,” vertelt Jeannet van de Graaf, recruiter bij Cottus. “Er is een grote behoefte aan vakmensen zoals zij, door het schrijnende tekort op de arbeidsmarkt. We zijn heel blij met mensen die het vak willen uitvoeren en hun kennis willen doorgeven aan de jongere generatie.” Cottus ziet voor Khaled een rol weggelegd als collega, coach en trainer op de werkvloer. “Khaled kan junioren begeleiden die als werknemers bij een werkgever aan de slag gaan. Dat is een soort coaching op MBO-niveau 3 of 4,” legt Jeannet uit. “We hebben ervaring met nascholing van mensen uit verschillende vakgebieden en met diverse achtergronden. Als vakschool zetten we ons in om mensen zo goed mogelijk op te leiden voor een mooie doorstroom naar de arbeidsmarkt.”
Een nieuwe start
Ibrahim kan, dankzij zijn geherwaardeerde MBO 2-diploma elektromonteur, vlotter instromen op de arbeidsmarkt. Khaled begint nu aan een opleidingstraject van 14 weken bij Cottus. Het traject bestaat uit een basiscursus inclusief vaktaal, VCA (veiligheid) en een hoogwerkercertificaat. Na vier tot zes weken opleiding volgen twee maanden werkervaringsplek bij verschillende werkgevers. “Het zijn twee hoogopgeleide vakmensen die proberen om op de Nederlandse arbeidsmarkt hun vak en passie uit te oefenen met enthousiasme, simpelweg omdat ze hun werk met plezier doen,” vertelt Paul.
Jongeren begeleiden
Wat deze mannen bijzonder maakt, is niet alleen hun technische expertise, maar ook hun bereidheid om kennis door te geven. Khaled heeft de ambitie om de jongere generatie te begeleiden. “Zijn vergelijking was treffend,” zegt Paul. “Hij zei: in een vliegtuig kun je geen fouten maken, met elektriciteit ook niet. Met die precisie werkt hij.”De reacties van Cottus zijn zeer positief over de kennis, inzet en motivatie van beide mannen. Ze zien mooie, progressieve stappen en erkennen de waarde van ervaren mensen zoals Ibrahim en Khaled voor de arbeidsmarkt.
Een mooie toekomst
Na het succesvol afronden van hun opleiding kunnen Ibrahim en Khaled naar verwachting in september starten met werken. Waarschijnlijk bij een grote netwerkleverancier of een regionale werkgever in Tilburg en omstreken, die hun kennis benut voor eigen groeidoelstellingen – waar zij hun jarenlange expertise eindelijk weer kunnen inzetten. De kracht van deze aanpak ligt in de persoonlijke begeleiding en jobcoaching op de werkvloer. Dit helpt statushouders zich welkom te laten voelen en zonder al te veel strubbelingen te starten in hun nieuwe werkomgeving. “Wat ik belangrijk vind, is dat we kijken naar kennis, kunde en vaardigheden, niet alleen naar diploma’s of beperkingen in taal,” benadrukt Paul, die betrokken blijft bij het arbeidstoeleidingstraject van Khaled en Ibrahim.
Ibrahim en Khaled, Cottus, Gemeente Tilburg en Vluchteling aan Zet zijn trots! Jullie zijn #AanZet
Ook talenten ontdekken in uw bedrijf?
Geef statushouders de kans om hun talent te ontwikkelen. Net als Cottus kunt u rekenen op onze persoonlijke begeleiding. We denken graag met u mee over de mogelijkheden. Na het invullen van het formulier nemen we binnen drie werkdagen contact met u op.