Via arbeidstoeleiding naar startbaan: drie statushouders bezorgen straks jouw pakketje

Karim, Khaled en Mustafa zijn deze week begonnen met hun proefplaatsing bij DHL Rijen. Ze werken als pakketsorteerder en -bezorger. De drie deelnemers aan ons arbeidstoeleidingstraject kozen DHL na een bedrijvencarrousel waarbij ze verschillende werkgevers bezochten.

“Het mooie is dat deze mannen direct enthousiast waren over het werk bij DHL”, vertelt Paul van Riesen, jobcoach bij Vluchteling aan Zet. “Ze zagen tijdens het bedrijfsbezoek al dat dit werk bij hen past. Twee van hen hebben een rijbewijs en gaan straks ook pakketten bezorgen.”

Toewijding vanaf dag één

De drie Syrische statushouders starten met het sorteren van pakketten in de ochtend om 7.00 uur. Hun werkdag duurt tot 16.30 uur. Later stromen ze door naar bezorgwerk. “We zien hier echte toewijding”, zegt Paul. “Neem Mustafa. Hij vertrekt om zes uur ’s ochtends met de bus van Tilburg naar Rijen om op tijd op het werk te zijn. En als er tussen de diensten door tijd over is, wil hij extra pakketten sorteren. Dat tekent zijn werkmentaliteit.”

DHL biedt kansen

Bij DHL Rijen krijgen de nieuwe medewerkers alle kans om te groeien. Het bedrijf heeft ervaring met werken met nieuwkomers en zet zich in voor een inclusieve werkomgeving. De twee leidinggevenden, Ingrid en Angelique, leiden een team van meer dan 25 medewerkers en verwelkomen graag nieuwe collega’s. Vluchteling aan Zet helpt DHL met begeleiding van de statushouders.

Persoonlijke begeleiding op de werkvloer

Tijdens de proefplaatsing krijgen de drie mannen jobcoaching op de werkvloer. “We kijken hoe ze de procedures oppakken, gaan mee op bezorgritten en helpen bij het sorteren”, licht Paul toe. “Zo bouwen ze stap voor stap zelfvertrouwen op. Het zijn volwassen mannen met veel potentie – ik heb er alle vertrouwen in dat ze slagen.”

De mannen hebben een stoomcursus MAP gehad tijdens het arbeidstoeleidingstraject. Ze hebben begrip en de intrinsieke motivatie om te starten met een broodbaan om zo door te groeien naar droombaan.

Taal geen belemmering

De Nederlandse taal blijkt geen obstakel. Hoewel ze onderling Arabisch spreken en niet voor 100% het Nederlands machtig zijn, begrijpen ze de Nederlandse instructies goed. “De leidinggevenden waren aangenaam verrast door hun taalniveau”, aldus Paul.

De weg naar werk

Het arbeidstoeleidingstraject van Vluchteling aan Zet biedt statushouders met extra ondersteuning een opstap naar werk. Na een zorgvuldige kennismaking met werkgevers stromen deelnemers door naar passend werk. Met gerichte begeleiding groeien ze door naar een vaste baan, zodat ze een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Karim, Khaled en Mustafa, DHL, gemeente Tilburg en Vluchteling aan Zet zijn trots op jullie. Mannen, jullie zijn #AanZet!

Translate »