Het verhaal van Ali Sufi: Als passie je motor is

Als Ali Abdallah Sufi langs een autogarage rijdt, beginnen zijn ogen te twinkelen. Voor deze jonge man uit Jemen is het geluid van sleutels op metaal en de geur van motorolie niet zomaar een herinnering – het is een roeping die teruggaat tot zijn kinderjaren.
“Van kinds af aan, sinds hij in de poepluier zat,” zoals Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet het verwoordt, “heeft Ali altijd liggen sleutelen aan motoren en mechanica.” Deze passie bracht hij mee toen hij ongeveer twee jaar geleden naar Nederland kwam.
Meer dan zomaar werk
Ali, die analfabeet is, is niet kieskeurig als het op werk aankomt. “Het maakte hem helemaal niet uit waar hij werkte,” vertelt Paul. “Bij DHL, in de schoonmaak, productie of logistiek – als hij maar ergens kon werken.” Maar de begeleiders van Vluchteling aan Zet zagen iets anders. Ze merkten zijn enthousiasme op bij elke autogarage die ze passeerden. Toen ze hem vroegen waarom, vertelde hij over zijn verleden in Jemen, waar hij in familiebedrijven en garages aan auto’s sleutelde. Een automonteur zonder papieren, maar met een hart vol passie.
Een vis in het water
Na overleg met de gemeente Tilburg zocht Vluchteling aan Zet een plek die aansloot bij Ali’s talent. Ze kwamen terecht bij APK Tilburg AKS, een veelzijdige garage waar alles gebeurt: “van banden wisselen tot motorrevisies.” Bij het eerste gesprek voelde Ali zich “als een vis in het water.” Ondanks de taalbarrière wist hij in het Arabisch specifieke onderdelen te benoemen, waaronder de nokkenas. De eigenaar reageerde verbaasd: “Potverdorie, die weet wel alles.”
De taal van de toekomst
Ali’s Nederlands verbetert snel dankzij een intensief traject bij taalschool Werkvloer Taal, waar Vluchteling aan Zet een intensieve samenwerking mee heeft. Zijn begeleiders hebben hem bewust gemaakt van het belang van het spreken van Nederlands. “Dat doet hij met ons en met zijn taalcoach,” zegt Paul. “Hij belt ons op en we zeggen: nee, gewoon Nederlands, geen Arabisch.” En Ali doet zijn best. Zijn motivatie is “gewoon super.”
Doorstromen naar betaald werk
Vanaf 7 april start Ali zijn stage bij APK Tilburg AKS. Hij zal drie dagen per week werken en drie dagen naar school gaan. Tijdens zijn stage krijgt hij wekelijks begeleiding op de werkvloer door Roua, die gecertificeerd jobcoach is. De coaching is gericht op communicatie en werkprocessen. De bedoeling is dat hij binnen twee maanden kan uitstromen naar betaald werk. De werkgever ziet in hem “een veelbelovend talent” en wil hem helpen volwaardig in de maatschappij te functioneren, terwijl hij nog een jaar naar school gaat om zijn inburgering af te ronden.
Passie als sleutel tot succes
Dit verhaal illustreert de visie van Vluchteling aan Zet: kijken naar kwaliteiten en vaardigheden om intrinsieke motivatie te creëren. “Hadden we hem bij DHL geplaatst, dan was dit een minder succesvol traject geweest,” legt Paul uit. “Dan was hij misschien snel gestopt, omdat daar zijn passie niet ligt – wel bij het sleutelen aan motoren.”
Duurzame oplossingen
Vluchteling aan Zet zoekt duurzame oplossingen. Ze willen dat mensen over vijf jaar kunnen zeggen: “Top, dank je wel. En ik ga nu verder in de automotive, in een ander vakgebied, of ik ga wat anders doen.” Voor Ali betekent dit dat zijn passie voor auto’s eindelijk erkenning krijgt en hem helpt een nieuwe toekomst op te bouwen in Nederland – een toekomst waarin hij kan doen wat hij het liefste doet: sleutelen aan motoren, met een twinkeling in zijn ogen.
Ali, APK Tilburg AKS, gemeente Tilburg en Vluchteling aan Zet zijn trots op jou. Ali, jij bent #AanZet!
Nieuwkomer als collega?
Wil jij nieuwkomers als Ali Abdallah Sufi ook een kans geven op de arbeidsmarkt? Vluchteling aan Zet begeleidt je hierbij zodat ze uitgroeien tot waardevolle collega’s. Vul het formulier in en we nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.