Van bal gooien tot droombaan: zo werkt de MAP-training
Een bal die door de lucht vliegt, tekeningen zonder woorden en gesprekken in vier verschillende talen. Het lijkt misschien een bijzondere mix, maar juist deze aanpak zorgt ervoor dat statushouders in de MER gemeenten hun weg vinden naar werk. De nieuwste groep deelnemers aan de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) laat zien hoe het anders kan.
De huidige groep bestaat uit 12 statushouders uit verschillende gemeenten, waaronder Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen. “Het bijzondere aan deze groep is dat we in vier talen werken: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch,” vertelt trainer Boghos Tekeyan van Vluchteling aan Zet. De verschillende talen sluiten aan bij de achtergrond van de deelnemers. Ze komen voornamelijk uit Syrië, aangevuld met deelnemers uit Turkije en – opvallend genoeg – het Verenigd Koninkrijk. “Sinds Brexit zijn ook Britten verplicht om in te burgeren,” licht Boghos toe.
Interactieve kennismaking
De eerste trainingsdag kenmerkte zich door een innovatieve aanpak. “We hebben kennis gemaakt door een bal naar elkaar te gooien en vragen te stellen op een hele andere manier,” beschrijft Boghos. Een bijzonder element was de tekenopdracht waarbij deelnemers hun werkverleden moesten illustreren zonder woorden te gebruiken. “De andere deelnemers moesten raden wat het werk van die persoon was,” vertelt hij. Deze creatieve methode bleek niet alleen een effectieve ijsbreker, maar ook een manier om het gesprek over werk in Nederland op gang te brengen.
Focus op zelfredzaamheid
De training bouwt voort op het Participatieverklaringstraject (PVT) dat sommige deelnemers eerder via Vluchteling aan Zet hebben doorlopen. “Voor degenen die de PVT bij Vluchteling aan Zet hebben gevolgd, is er al een basis gelegd,” merkt Boghos op. Hij observeert een merkbaar verschil in kennisniveau tussen deelnemers die het voortraject bij Vluchteling aan Zet hebben doorlopen en anderen.
De nadruk ligt sterk op zelfredzaamheid en toekomstperspectief. Als huiswerkopdracht tekenen de deelnemers hun toekomstbeeld in Nederland. Ook moeten ze drie potentiële werksectoren identificeren. “Bij elke sector moeten ze een bedrijf in hun omgeving zoeken,” legt Boghos uit. “Het is een pittige opdracht, maar wel één die past in het kader van zelfredzaamheid.”
Duurzame arbeidsparticipatie
De training is niet alleen gericht op directe arbeidsparticipatie. Ook de ontwikkeling op lange termijn staat centraal. “We bereiden mensen voor op verschillende scenario’s,” benadrukt Boghos. “Als ze na een jaar of twee hun baan verliezen, moeten ze terug kunnen vallen op de basisvaardigheden die ze hier leren voor het zoeken naar werk.”
De resultaten van deze aanpak zijn bemoedigend. “We zien bij andere groepen dat mensen na hun stage vaak een contract krijgen bij dezelfde werkgever,” vertelt Boghos. Hij beschrijft hoe deelnemers zich ontwikkelen van een ‘broodbaan’ naar hun ‘droombaan’. De training helpt hen deze transitie zelfstandig te maken.
Maatwerk in begeleiding
De begeleiding is intensief maar gericht op het stimuleren van eigen initiatief. Boghos illustreert dit met een recent succesverhaal: een deelnemer die aanvankelijk moeite had met het vinden van passend werk, vond uiteindelijk zelfstandig een positie bij Nike in Roermond. “Als trainer geef ik ze kansen, maar uiteindelijk moeten ze zelf hun weg vinden,” concludeert hij.
Deze acht weken durende MAP-training vormt een cruciale schakel in het inburgeringstraject. De praktische voorbereiding op de arbeidsmarkt gaat hand in hand met culturele integratie en persoonlijke ontwikkeling. Door de combinatie van maatwerk, meertaligheid en focus op zelfredzaamheid werkt Vluchteling aan Zet aan een duurzame integratie van statushouders in de Nederlandse samenleving.
Ondersteuning bij MAP-training nodig?
Wilt u als gemeente ook ondersteuning bij het verzorgen van de MAP-training? Of wilt u meer informatie over onze aanpak? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. We nemen binnen twee werkdagen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.