Ik, Paul van Riesen, ben de zoon van een Christelijk-Libanese moeder en een Nederlandse vader. Ik heb mijn hele leven al affiniteit met vluchtelingen. Dat komt door mijn ouders. Mijn moeder was tolk en mijn Nederlandse vader had een ingenieursbureau. Daarnaast zetten ze zich in voor vluchtelingen.
Doorzetten
Op jonge leeftijd ging ik al mee naar asielzoekerscentra, hielp hen met met boodschappen doen en begeleidde hen naar maatschappelijke instanties. Ik bouwde met velen een goede band op. Met sommigen heb ik nog steeds contact. Ze zijn met succes geïntegreerd en hebben goede banen gekregen door in zichzelf te geloven en door te zetten. Met de goede begeleiding kunnen vluchtelingen succesvol worden in hun nieuwe thuisland. Dat geeft me voldoening.
Werk als hobby
Maar goed, toen ik 18 jaar oud werd, lonkte het zelfstandige leven. Geld verdienen, een mooie auto rijden en feesten. Toen heb ik mijn eigen commerciële carrière voorrang gegeven. Dat ging me prima af. Het werk voor Vluchteling aan Zet deed ik naast mijn baan als senior channel manager bij een softwarebedrijf. Je werk is je hobby en je passie, dacht ik destijds en dat doe ik nog steeds. En als dat niet meer zo is, dan moet je ermee stoppen. Daarom ben ik op mijn 42ste gestopt met mijn pure commerciële functie en richt me nu 100% op sociaal ondernemen.
Over Vluchteling aan Zet
Wij, Boghos Tekeyan en Paul van Riesen, zijn Vluchteling aan Zet in 2016 begonnen vanuit onze passie om statushouders te gidsen door de bureaucratische integratiejungle richting zelfredzaamheid. De afgelopen 5 jaar hebben we meer dan 600 statushouders gecoacht en voor een gemeente de oprichting van een taalschool begeleid. Daarnaast zijn we sparringpartner richting gemeenten bij integratievraagstukken. En werkgevers begeleiden we in het traject om statushouders uit te laten groeien tot gewaardeerde collega’s. We stellen ons graag voor.


Paul van Riesen

Boghos Tekeyan
Ik, Boghos Tekeyan, weet als voormalig vluchteling uit Syrië precies waar statushouders behoefte aan hebben.
Stroperige asielprocedure
Toen ik 24 jaar was vroeg ik asiel aan in Nederland. Ik zag maar liefst vijf asielzoekerscentra van binnen en weet als geen ander hoe stroperig een asielprocedure en inburgeringstraject kunnen verlopen. In het bezit van de Nederlandse nationaliteit, begon in 2005 aan een studie bestuurskunde. Ik had al een master politieke wetenschappen op zak, die ik behaalde in zijn moederland Syrië.
Sociaal domein
Na mijn studie ging ik aan de slag als beleidsmedewerker en later als (senior) projectcoördinator bij een middelgrote gemeente. Hier heb ik een schat aan ervaring op binnen het sociaal domein, het terrein waar ik als geen ander de weg kent. Door mijn achtergrond heb ik grote affiniteit met de vluchtelingenkwestie en integratievraagstukken.
Kansen
Ik geloof dat een integrale en persoonlijke aanpak, met werk als doel veel effectiever is bij de inburgering van statushouders. Daarom hebben we Vluchteling aan Zet opgericht, waarmee we de kansen die nieuwkomers de samenleving bieden, willen benutten.

Roua Aljanabi
Ik ben Roua Aljanabi en werk sinds 1 september 2022 bij Vluchteling aan Zet als trainee jobcoach en junior trajectbegeleider. Ik ben 36 jaar, getrouwd en heb twee kinderen. In 2015 zijn wij vanuit Irak naar Nederland gevlucht. In Irak heb ik chemical engineering gestudeerd en vervolgens een masteropleiding tot onderwijsassistent gevolgd. Helaas moest ik die na een jaar afbreken vanwege de onveilige situatie.
Mensen helpen
In 2015 kwamen we terecht in het AZC in Weert. Het was onduidelijk hoe onze toekomst eruit zou komen te zien, maar ik wachtte niet af. Vanaf 2016 bezocht ik de bibliotheek om Nederlands te leren; via boeken en door met mensen te praten. Daardoor heb ik de Nederlandse taal snel onder de knie gekregen. Vervolgens ging ik als vrijwilliger bij het COA andere asielzoekers helpen met vertalen. Als iemand bijvoorbeeld een huis kreeg toegewezen, ging ik mee naar de gemeente om te vertalen.
Apotheekassistent
In 2020 kreeg ik mijn verblijfsvergunning en daarmee ook een traject volgens de Participatiewet om te inburgeren. Boghos Tekeyan werd mijn job hunter vanuit Werk.kom in Weert. Hij was onder de indruk van mijn talenkennis, want ik spreek Arabisch, Engels en Nederlands. Boghos heeft me begeleid richting een baan als apotheekassistent. Dat wilde ik graag want ik heb chemical engineering gestudeerd. Maar als apotheekassistent werkte ik meer met machines dan met mensen. Het werd me duidelijk dat mensen helpen en samenwerken beter bij mij past.
Trainee jobcoach
Sinds september 2022 werk ik als trainee jobcoach voor 24 uur per week bij Vluchteling aan Zet. Ik bezoek werkgevers op locatie en leg hen onder andere uit hoe ze het beste met hun nieuwe collega’s en de cultuurverschillen kunnen omgaan. Statushouders adviseer ik over hoe ze in Nederland in een veilige werkomgeving kunnen functioneren en begeleid hen bij dagelijkse dingen.

Vluchteling aan Zet software
Software blijft Paul boeien omdat software ondersteunt om vooruit te kunnen gaan. Daarom is Paul 1,5 jaar geleden gaan nadenken over hoe software kan ondersteunen in een soepel integratietraject. Daaruit is Samen ontstaan. Dit is een portaal dat gemeenten realtime inzicht geeft in de trajecten van hun statushouders. Het Plan Inburgering en Participatie (PIP) vormt de basis van Samen. De mobiele app geeft statushouders zicht op hun eigen voortgang en doelstellingen. Daardoor pakken zij de regie over hun eigen succesvolle integratie. Sterker nog, Samen activeert de intrinsieke motivatie van de statushouder om zijn eigen succes vorm te geven. Meer weten over hoe integratietrajecten met Samen soepeler verlopen?