MAP-training voor Eritrese statushouders: samen op weg naar werk

"Zulke dingen hebben wij niet in ons land. Dit bestaat voor ons niet," waren de verbaasde reacties van de Eritrese deelnemers tijdens de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) training in de MER-gemeenten. Deze verbazing illustreert perfect waarom een reguliere MAP-training voor Eritrese statushouders vaak niet werkt - hun referentiekader is simpelweg te verschillend van de Nederlandse werkwereld.

Vluchteling aan Zet pakt dit anders aan. Met een unieke duo-training, verzorgd door trainer Boghos Tekeyan en zijn Eritrese collega Kifle Tewelde, wordt de cultuurkloof letterlijk en figuurlijk overbrugd. Kifle vertaalt niet alleen de woorden naar het Tigrinya, maar vooral ook de concepten naar herkenbare situaties voor de deelnemers.

“Het gaat niet zozeer om taal, maar om welwillendheid van twee partijen,” legt Boghos uit. “De trainers willen heel graag die boodschap overbrengen, en de mensen willen die kennis en informatie ontvangen. Ze voelen zich respectvol behandeld en betrokken bij hun eigen ontwikkeling.”

Van basis tot sollicitatiegesprek

De training begint bij de basis: wat is een CV en waarom heb je die nodig? Voor veel deelnemers is dit een compleet nieuw concept. Stap voor stap leren ze hun werkervaring en vaardigheden op papier te zetten. Maar daar blijft het niet bij. Ze krijgen praktische tips over solliciteren: hoe je de werkgever in de ogen kijkt, wat voor kleding je draagt en hoe je jezelf presenteert.

“We oefenen ook concrete situaties,” vertelt Boghos. “Zoals het voeren van een sollicitatiegesprek. We leren ze dat ze niet alleen maar moeten luisteren, maar ook vragen mogen stellen. In Eritrea zou zoiets ondenkbaar zijn.”

Boghos: “We leren ze dat ze niet alleen maar moeten luisteren, maar ook vragen mogen stellen. In Eritrea zou zoiets ondenkbaar zijn.”

Van weerstand naar waardering

Het concept ‘proefplaatsing’ is vaak een struikelblok voor Eritrese werkzoekenden. “Veel Eritreeërs staan hier wantrouwend tegenover omdat ze denken dat ze worden misbruikt,” vertelt Boghos. “Tijdens de training leggen we uit dat een proefplaatsing juist een kans is om jezelf te ontwikkelen en de werkgever te leren kennen. We zijn geen machines die je even neerzet – we willen juist een duurzame verbinding maken tussen werknemer en werkgever.”

Praktische details maken het verschil

De training gaat verder dan alleen werkgerelateerde zaken. Ook ogenschijnlijk kleine details komen aan bod, zoals gepaste werkkleding. “Als je in de schoonmaak wilt werken, moet je die wapperende vlaggenkleding aanpassen naar bedrijfsgerichte kleding,” vertelt Boghos met een glimlach. Na de training zijn de deelnemers het ermee eens – ze begrijpen waarom deze aanpassing belangrijk is.

Tijdens de bedrijvencarousel maken de deelnemers kennis met potentiële werkgevers. Ze leren netwerken – weer zo’n typisch Nederlands concept dat uitleg behoeft. “We leggen uit dat het niet gaat om alleen maar een baan vinden,” zegt Boghos, “maar om een werkplek waar je vijf, zes jaar wilt blijven. Daarom is die kennismaking zo belangrijk.”

MAP-training voor Eritrese statushouders

Video met ondertiteling in het Tigrynia is voor Eritrese statushouders een effectief hulpmiddel bij de inburgering in Nederland.

Meetbaar succes

De aanpak werpt zijn vruchten af. Waar reguliere trajecten vaak vastlopen, zien we hier echte vooruitgang. Deelnemers begrijpen niet alleen wat er van hen verwacht wordt, maar ook waaróm. Ze leren dat ze bij problemen tijdens een proefplaatsing altijd met de gemeente in gesprek kunnen gaan – iets wat voor veel deelnemers een eyeopener is. “Als je direct gaat werken en wordt ontslagen, dan heb je een probleem,” legt Boghos uit. “Met een proefplaatsing bouw je veel meer zekerheid in.”

Maatwerk loont

Deze succesvolle aanpak laat zien dat maatwerk loont bij de integratie van Eritrese statushouders. Door de training aan te passen aan hun belevingswereld en een culturele brug te slaan via een tweetalige aanpak, worden abstracte Nederlandse arbeidsmarktconcepten concrete, begrijpelijke stappen naar werk.

Voor gemeenten die worstelen met de arbeidsparticipatie van hun Eritrese inwoners biedt deze aanpak nieuwe perspectieven. Want zoals deze training bewijst: met de juiste ondersteuning en begrip voor culturele verschillen, kunnen ook Eritrese statushouders succesvol hun weg vinden naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

Meer weten over deze succesvolle aanpak? Neem via onderstaand formulier contact op met Vluchteling aan Zet voor informatie over MAP-trainingen op maat voor uw Eritrese inwoners.

Contacteer ons

Vrijblijvend kennismaken met Vluchteling aan Zet?
Vul het formulier in en we nemen contact met u op.

Translate »