Het integratietraject voor statushouders

Samen is het sleutelwoord van een succesvol integratietraject. Samen; statushouders, gemeenten en werkgevers. Wil je als statushouder zelfredzaam zijn dan kijk je vooruit. Dat is moeilijk, maar daar krijg je hulp bij. Wij helpen jou met rennen, springen en zwemmen, maar uiteindelijk doe je het zelf. Dat verklaart onze bedrijfsnaam Vluchteling aan Zet. Op basis van onze jarenlange kennis en ervaring, hebben we een uniek integratietraject voor statushouders samengesteld. Op deze pagina staat het uitgelegd in beelden en woorden.

Het integratietraject voor statushouders

De 9 onderdelen van ons integratietraject

Benieuwd hoe uw integratietraject eruit ziet bij Vluchteling aan Zet? We hebben alle 9 onderdelen voor u op een rij gezet.

Route Map
Route Map

Het integratietraject voor statushouders in 9 stappen

Ons integratietraject heeft negen onderdelen. Ruim vijfhonderd statushouders hebben het traject succesvol doorlopen. Deze negen stappen zijn daardoor succesvol te noemen. Lees ze hieronder.

        1. Taal
          Een goede beheersing van de taal is een voorwaarde voor een fijn leven in Nederland. Wij begeleiden u richting de taalcursus die het beste past bij uw niveau.
        2. Wonen
          Wonen is meer dan een dak boven uw hoofd. Heeft  u een prettige woning, dan is dit een stevig fundament voor een succesvolle integratie. Wij begeleiden u naar een passende woonruimte en adviseren hoe u volwaardig onderdeel uitmaakt van uw buurt.
        3. Sociale contacten
          Sociale contacten zijn goed voor de geestelijke gezondheid. Een gesprekje in de supermarkt, een praatje op straat of een bezoek aan vrienden of kennissen. Ze dragen bij aan een fijne leefomgeving. Moeilijk? Niet met de juiste begeleiding van ons.
        4. Gezondheid en welzijn
          Bent u gezond, dan functioneert u beter in de maatschappij. Maar wat als u ziek wordt; lichamelijk of geestelijk? Tijdens uw integratietraject maken wij u wegwijs in de zorg in Nederland. Heeft u behoefte aan maatschappelijke ondersteuning, dan regelen we die voor u.
        5. Werken
          Uw eigen geld verdienen is belangrijk. Niet alleen om van te leven, maar ook voor uw maatschappelijke status en het pakken van kansen. Tijdens uw integratietraject zorgen we dat u zo snel mogelijk begint aan een stageplek (leerwerktraject), betaalde baan of vrijwilligerswerk. Liever zelfstandig ondernemer worden? Ook daarin begeleiden we u.
        6. (Bij)scholing
          Veel statushouders waren in hun land van herkomst een vakman of specialist. In uw nieuwe land kunt u uw oude beroep waarschijnlijk ook uitvoeren. Wij kijken naar de (bij)scholingsmogelijkheden om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
        7. Culturele verrijking
          Als statushouder kunt u iets moois toevoegen aan de lokale cultuur. Of dit nu gewoonten, muziek of kookkunsten betreft. Wij stimuleren u om de lokale cultuur te verrijken met die van u. Zo levert u een bijdrage aan een veelzijdige samenleving in uw nieuwe land.
        8. Maatschappelijke bijdrage
          Actief een maatschappelijke bijdrage leveren, maakt de samenleving leuker. Of dit u vrijwilligerswerk is, mantelzorg of een opleiding is. Wij laten u de mogelijkheden van maatschappelijke bijdragen zien.
        9. Zelfstandig
          Het doel van integratie is dat u zich zelfstandig kunt redden in Nederland. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Heeft u op enig moment hulp nodig dan kunt u op ons rekenen. Wij schakelen dan de juiste specialisten in die u verder helpen.

Enthousiast geworden?
Mooi! Vul uw gegevens in via onderstaand formulier. Lees ook over de ervaringen van statushouders, gemeenten en werkgevers en ontdek Samen, de software die inzicht in de voortgang van integratietrajecten en heldere communicatie stimuleert.

Neem contact op

Vrijblijvend kennismaken met Vluchteling aan Zet?
Vul het formulier in en we nemen contact met u op.

Translate »