Geen excuses meer: Vluchteling aan Zet en Tilburg nemen statushouders bij de hand richting arbeidsmarkt

Onlangs organiseerde Vluchteling aan Zet in samenwerking met de gemeente Tilburg een bijzondere informatiebijeenkomst voor statushouders. Het doel: deze groep motiveren en informeren over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. De bijeenkomst, die plaatsvond bij Van der Valk in Tilburg, was een groot succes. Voor het eerst waren alle uitgenodigde statushouders aanwezig, een unicum volgens de gemeente Tilburg.

De ongeveer 50 aanwezige statushouders vormen een diverse groep, afkomstig uit landen als Syrië, Eritrea, Iran en Afghanistan. Ook zijn er deelnemers uit verschillende Afrikaanse landen. Ze krijgen uitgebreide informatie over knelpuntberoepen in de regio Tilburg. Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet legt uit: “We hebben de statushouders laten zien dat er volop kansen zijn op de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn er 120 banen beschikbaar per 100 werkzoekenden, en in 2036 zullen dat er zelfs 390 zijn. Als statushouders aangeven dat er geen werk is, dan is dat dus klinkklare onzin.”

Klantmanagers Faiza Mhiaoui en Rora Izaz van gemeente Tilburg vertellen de deelnemers dat het belangrijk is dat ze zicht inzetten om betaald werk te krijgen. “Er is genoeg werk en met de juiste begeleiding van gemeente Tilburg en Vluchteling aan Zet kunnen jullie binnen een paar maanden betaald werk krijgen.”

De presentatie leidt tot levendige discussies onder de statushouders. Een deelnemer uit Syrië merkt op: “Ik wist niet dat er zoveel mogelijkheden waren buiten mijn eigen vakgebied. Het opent echt nieuwe perspectieven voor mij.” Een andere statushouder, afkomstig uit Eritrea, zegt duidelijk gerustgesteld: “Het is goed om te horen dat er ook kansen zijn als je de taal nog niet perfect beheerst. Dat geeft hoop.”

Werkcultuur

Ook is er ruime aandacht voor de Nederlandse werkcultuur en de verwachtingen van werkgevers. Dit maakt de tongen los. Een Afghaanse deelnemer vertelt ietwat beschaamd maar dapper: “Mijn contract werd niet verlengd omdat ik in de kantine altijd alleen op mijn telefoon zat. Ik begreep niet dat sociale interactie op het werk ook belangrijk is in Nederland.” Deze opmerking leidt tot een discussie over het belang van sociale omgang op het werk en teamspirit. “Gaaf om te zien dat er zoveel interactie is”, glundert Paul.

Boghos van Vluchteling aan Zet geeft uitleg over de werkccultuur in Nederland

Van broodbaan naar droombaan

Een hoogtepunt van de bijeenkomst is de presentatie van Rateb Abdul Aziz. Deze voormalig televisiejournalist uit Syrië heeft in Nederland een nieuwe start heeft gemaakt met hulp van Vluchteling aan Zet. In vloeiend Nederlands, afgewisseld met Arabisch, vertelt hij over zijn ervaringen. “Ik heb als journalist Berlusconi, Sarkozy, Erdogan en Gaddafi geïnterviewd. Hier in Nederland ben ik begonnen met koffieschenken. Waarom? Heel eenvoudig; mijn vrouw en mijn kinderen. Er moet brood op de plank komen. Het is echt waar: een broodbaan is de eerste stap naar een droombaan.”

Rateb benadrukt aan de deelnemers dat hij door doorzettingsvermogen en de taal leren nu een mooie baan heeft als manager opleidingen bij Vluchtelingenwerk. Ook werkt hij als trainer bij Vluchteling aan Zet als er extra hulp nodig is. Daarnaast heeft hij zijn ‘droombaan’ gevonden als freelancejournalist bij BN De Stem en Omroep Brabant.

Rateb gebruikt de flipover om zijn punt te maken over de arbeidsmarkt in Nederland. Hij wijst op de cijfers die eerder waren gepresenteerd en zei: “Jullie moeten echt aan de slag in Nederland. Er zijn 120 banen voor 100 mensen, dus geen excuses meer om je hand op te houden.”

Zijn verhaal maakt diepe indruk op de aanwezigen. Een statushouder uit Afrika reageert: “Als iemand die grote leiders heeft geïnterviewd hier kan beginnen met koffieschenken, dan kan ik ook zeker een nieuwe start maken.”

De presentatie van voormalig tv-journalist Rateb, die in Syrië wereldpolitici interviewde, maakt diepe indruk. In Nederland startte hij als koffieschenker om zijn gezin te onderhouden.

Interactieve rondleiding bij Van der Valk

Na het informatieve gedeelte krijgen de deelnemers die dat willen een rondleiding bij Van der Valk. Hier zien ze met eigen ogen welke werkzaamheden er in een hotel worden uitgevoerd. Paul: “We hebben laten zien dat er in een hotel veel meer functies zijn dan alleen receptionisten en koks. Er is ook behoefte aan schoonmakers, technisch personeel en logistieke medewerkers.” De rondleiding is een groot succes, met twee keer zoveel deelnemers dan verwacht. De manager van P&O geeft ondermeer uitleg over housekeeping, regels en het budgetsysteem. De statushouders krijgen inzicht in verschillende afdelingen, van de keuken tot de technische dienst.

 

Statushouders krijgen tijdens de rondleiding te horen wat voor kansen ze kunnen pakken bij Van der Valk.

Concrete vervolgstappen

Aan het einde van de bijeenkomst vullen de statushouders een formulier in met hun droomberoep en twee knelpuntberoepen waarin ze interesse hebben. Op basis hiervan wordt op 27 augustus een banencarrousel georganiseerd, waar de deelnemers in contact kunnen komen met potentiële werkgevers. Het doel: voor het eind van het jaar een betaalde baan. “We willen de statushouders echt aan het werk krijgen,” benadrukt Paul. “Als we voor die tijd al werk voor ze hebben gevonden, hoeven ze niet naar de banencarrousel te komen. Dat zou natuurlijk het mooiste resultaat zijn.”

Een veelbelovende aanpak

De bijeenkomst in Tilburg laat zien dat er met de juiste aanpak veel mogelijk is in het motiveren en activeren van statushouders. Door een combinatie van praktische informatie, inspirerende verhalen en concrete vervolgstappen, krijgen nieuwkomers een realistisch beeld van hun mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Paul concludeert: “We hebben laten zien dat werk meer is dan alleen een inkomen. Het gaat ook om participatie in de samenleving en persoonlijke ontwikkeling. Met deze aanpak hopen we echt een verschil te maken in het leven van deze mensen én in de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Het was een succesvolle dag, concluderen Faiza, Roua, Boghos, Rateb en Paul. “We hebben statushouders gemotiveerd om van broodbaan naar droombaan te gaan. Tijd voor actie!

Contacteer ons

Vrijblijvend kennismaken met Vluchteling aan Zet?
Vul het formulier in en we nemen contact met u op.

Translate »