4 tips voor het omgaan met vastende werknemers tijdens de Ramadan

De Ramadan is bijna een week aan de gang. Diverse werkgevers hebben ons gevraagd over hoe om te gaan met hun islamistische medewerkers in deze periode. We hebben achtergrond over de vastenmaand en enkele tips voor je op een rijtje gezet in dit blog. Zo kan iedereen tijdens de Ramadan #AanZet blijven.

Ramadan is een belangrijke religieuze gebeurtenis voor moslims over de hele wereld. Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang en richten ze zich op spiritualiteit, reflectie en saamhorigheid. De stand van de maan bepaalt de start- en einddatum van de Ramadan. Die is dit jaar op 23 maart gestart en duurt ongeveer tot 21 april. Voor moslims die werken, kan het vasten tijdens de Ramadan een uitdaging zijn. Zeker als ze lange werkdagen hebben. Het is dan ook heel logisch je als werkgever of manager vragen hebt als je vastende medewerkers meer moeite hebben met hun dagelijkse werkzaamheden. Hoe zorg je ervoor dat de motivatie en betrokkenheid hoog blijven?

1. Wees flexibel en begripvol 

Begripvol zijn is cruciaal voor het omgaan met vastende werknemers tijdens de Ramadan. Vasten brengt fysieke en mentale uitdagingen met zich mee. Vastende medewerkers hebben mogelijk extra pauzes of aanpassingen nodig om hun werk goed te doen. Goed om te weten is dat niet alle moslimwerknemers de Ramadan op dezelfde manier vieren. Houd daarom rekening met individuele voorkeuren en behoeften. Informeer ook niet-vastende collega’s over de Ramadan. Zo ontstaat ook begrip bij hen. Wees dus begripvol en voer de aanpassingen door zodat iedereen prettig en effectief kan blijven werken. Als bedrijf vergroot je je succes als er een cultuur is van respect en acceptatie voor diversiteit en religieuze verschillen.

2. Communiceer duidelijke verwachtingen en regels

Het is belangrijk dat je heldere verwachtingen en regels communiceert met al je werknemers tijdens de Ramadan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je afspraken maakt over de werktijden en pauzes. Werknemers moeten weten wat er van hen wordt verwacht en hoe ze hun werk kunnen doen terwijl ze vasten. Maak ook duidelijk wat de consequenties zijn als werknemers niet aan de verwachtingen voldoen. Vasten mag geen reden zijn voor verzuim!

3. Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving

Een gezonde en veilige werkomgeving is cruciaal voor vastende werknemers tijdens de Ramadan. Hoewel eten en drinken tijdens zonsop- en zonsondergang niet is toegestaan, zorg toch voor voldoende water en voedsel. In de avond- en nachtdienst mogen vastende collega’s wel eten. En in het geval dat iemand overdag het vasten niet meer trekt, dan moet die persoon toegang hebben tot voedsel en water. Algemene tip: ieder mens heeft dagelijks 1,5-2 liter vocht nodig om uitdroging te voorkomen, zeker bij warm weer. Adviseer je vastende werknemers om voor het ontbijt een paar extra glazen water te nuttigen.

4. Breng evenwicht in werkverwachtingen en het vasten van werknemers

Het is belangrijk om de werkverwachtingen aan te passen op vastengewoonten van je werknemers tijdens de Ramadan. Dit kan een aanpassing van deadlines inhouden, dat taken op de juiste wijze worden gedelegeerd en dat belangrijke vergaderingen niet worden gepland op tijden dat werknemers hun vasten onderbreken. 

We wensen iedereen een fijne Ramadan. Door er Samen respectvol mee om te gaan, zorg je voor het beste werkklimaat.

Boghos Tekeyan en Paul van Riesen

Meer informatie

Sparren over de succesvolle inzet van statushouders binnen uw bedrijf? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

Contacteer ons

Vrijblijvend kennismaken met Vluchteling aan Zet?
Vul het formulier in en we nemen contact met u op.

Translate »